• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тражи одлагање, али спреман за уводну реч
Караџић тражи одлагање, али спреман за уводну реч Штампа Ел. пошта
Написао БЕТА / PRESS onLine   
петак, 29 јануар 2010 07:53

Хаг 28. 01. 2010

Оптужени Радован Караџић најавио је данас пред Хашким трибуналом да ће затражити одлагање наставка суђења, заказаног за 1. март, рекавши, међутим, да ће "ако судско веће тако одлучи", тог дана одржати уводну реч одбране

Бивши председник Републике Српске, Караџић је оптужен за геноцид и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. На питање председавајућег судије О Гон Квона (O-gon Kwon) да ли намерава да одржи уводну реч одбране 1. и 2. марта, Караџић је на статусној конференцији одговорио: "Да, ако ви одлучите да ће то бити 1. марта. Ја ћу поново уложити захтев за одлагање зато што су се поново погоршали услови за одбрану током ове паузе".

 

Оптужени је тврдио да, иако претресно веће сматра да је суђење почело у октобру прошле године, судски секретаријат одбија да у складу с тим плаћа његове правне саветнике. Истовремено, по његовим речима, обим посла одбране се повећао тиме што јој је тужилаштво послало још 300.000 страница докумената.

Судија Квон позвао је Караџића да што пре поднесе захтев за одлагање наставка суђења. Истовремено, Квон је оптуженог подсетио да ће његову жалбу на начин финансирања одбране донети председник Трибунала Патрик Робинсон (Patrick).

Караџић је назначио да ће од одлуке судије Робинсона зависити колико ће одлагање наставка суђења тражити.

Оптужени је казао и да је забринут да се процес не претвори у "папирно суђење" због намере тужилаштва да исказе великог броја сведока у спис уведе у писаном облику и ослони се на чињенице утврђене ранијим пресудама.

"Ја се питам како ћемо на тај начин да утврдимо истину о збивањима у БиХ? Држим да та истина још није утврђена пред овим судом.

Залажем се да се што мање папира појави овде, а што више људи и да их подвргнемо провери", рекао је Караџић.

Судија Квон одговорио је да ће претресно веће "две године саслушавати сведоке" и пружио Караџићу уверавање да ће "обезбедити правично суђење".

Суђење Караџићу почело је пред Хашким трибуналом 26. октобра уводном речју оптужбе. Оптужени је почетак суђења бојкотовао тврдећи да му суд није дао довољно времена да се припреми.

Пошто је тужилац Алан Тигер (Tieger) 2. новембра завршио уводну реч, судије су три дана касније донеле одлуку да Караџићу поставе браниоца и да суђење буде настављено 1. марта 2010., како би се браниоцу дало довољно времена да се припреми.

Према тој одлуци, Караџићу није одузето право да се брани сам, а судски постављени бранилац Ричард Харви (Richard Harvey ) преузеће његово заступање само ако се оптужени не појави на наставку процеса 1. марта.

Британски адвокат Харви данашсњу статусну конференцију пратио је са галерије за посматраче зато што, како је објаснио судија Квон, није желео да буде у судници без пристанка Караџића који је на одлуку о његовом постављењу уложио жалбу.

Судија Квон је за 15. фебруар заказао расправу о Караџићевим захтевима да Трибунал обавеже више држава да му доставе обавештајне и друге документе о ратним збивањима у БиХ.

У тој расправи, како је рекао судија, учествоваће представници Немачке и других земаља које до сада нису добровољно Караџићевој одбрани доставиле тражене документе.

Караџић је потврдио да је неке од тражених докумената добио од Италије, Француске, Босне и Херцеговине и Хрватске, али је и сугерисао да те земље имају још значајног материјала које му могу доставити.

Одбрана је стога затражила да представници тих земаља, као и Ирана и Пакистана, буду позвани на расправу, уколико у међувремену не доставе Караџићу још докумената.

Председавајући судија Квон рекао је да је претресно веће одбацило Караџићев захтев да обавеже САД на достављање додатних докумената.

Караџић је најавио и да ће поново поднети такве захтеве за Уједињене нације, Европску унију, Турску.Извор: PRESS onLine, 29. јануар 2010, интернет издање

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 30
31            

Помоћ за Републику Српску