• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџићева уводна реч 1. марта?
Караџићева уводна реч 1. марта? Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
четвртак, 28 јануар 2010 23:43
четвртак, 28. јан 2010, 16:58 -> 17:38

Бивши лидер босанских Срба начелно прихватио могућност да 1. марта изнесе своју уводну реч на суђењу у Хашком трибуналу, мада је најавио подношење нове молбе за одлагање суђења. Почетак суђења угоржен условима које одбрана има у припреми, указао Караџић на статусној конференцији.

Иако је најавио да ће ускоро поднети још једну молбу за одлагање суђења, бивши председник Републике Српске Радован Караџић начелно је прихватио могућност да 1. марта изнесе своју уводну реч на суђењу у Хашком трибуналу.

"Уколико Суд одлучи да суђење почне 1. марта, потрудићу се да 1. и 2. марта изнесем своју уводну реч, али се бојим се да је почетак угоржен условима које одбрана има у припреми", навео је Караџић на статусној конференцији у Хашком трибуналу.

Караџић, који се брани сам од низа оптужби за ратне злочине у БиХ, указао је судији О Гон Квону да су се услови за припрему његове одбране погоршали у паузи суђења од краја октобра, а у ком због неспремности није хтео да учествује.

Некадашни лидер босанских Срба је негодовао због низа пропуста Секретаријата који се тичу обезбеђивања материјалних услова за рад његовог правног тима, а пожалио се и на обиље новог материјала који је Tужилаштво обелоданило током паузе у суђењу, а које одбрана није у стању да обради у тако кратком периоду.

Судија О Гон Квон навео је да је став Расправног већа да је Караџићев предмет спреман за суђење још од октобра, и посаветовао Караџића да о својим захтевима Веће обавести у писаном облику.

Караџић је пак навео да ће без обзира на одлуку Већа о наставку суђења уводну реч одржати као и Тужилаштво - два дана, односно, четири пута по сат и по, као и да ће се трудити да изнесе "мапу правца" у ком ће се одбрана кретати током процеса.

Харви пратио статусну конференцију


Иначе, британски адвокат Ричард Харви који је Караџићу постављен за браниоца у приправности за случај да се оптужени не појави у судници 1. марта, пратио је статусну конференцију из дела суднице предвиђеног за јавност.

Харви је обавестио Веће да без Караџићевог пристанка не жели да учествује у раду данашње конференције, а Караџић је раније од Суда тражио његово разрешење и постављење другог адвоката који познаје српски језик и историјске околности у региону Балкана.

Суђење Караџићу, које је почело 27. октобра излагањем уводне речи Тужилаштва, прекинуто је пошто је бивши лидер босанских Срба одбио да учествује у суђењу док не буде спреман да изнесе своју одбрану.

Караџић је захтвао да му се остави десет месеци за прпрему одбране али је Хашки суд то одбио.

Наредна статусна конференција заказана је за 15. фебруар, а суђење је према најави судије О Гон Квона планирано за 1. март.


Извор: РТС, 28. јануар 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску