• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Нема новца за Радованову одбрану
Нема новца за Радованову одбрану Штампа Ел. пошта
Написао Вести онлајн / ИН4С   
петак, 11 децембар 2009 00:37

četvrtak, 10 decembar 2009 22:10 Вести онлајн

Због недостатка новца, правни саветници Радована Караџића ће га 25. јануара обавестити да више нису у стању да наставе да му помажу.

Један од њих, Горан Петронијевић за "Вести" објашњава о чему је реч, али и како је могуће да су Албанци за одбрану Харадинаја сакупили око девет милиона евра, а Срби за Караџића - ни динара.

- Да зло буде веће до сада нас нико није позвао барем да пита да ли нам нешто треба у припреми одбране Караџићу. Заиста ми није јасно шта то Срби очекују у будућности. Бусамо се у груди да смо народ који је најсложнији када је најтеже, а верујте да Срби одавно нису били у оваквој опасности. Процес против Караџића у Хагу је последња могућност да се раскринкају лажи којима смо као народ анатемисани због Сребренице и Сарајева. Овакво забијање главе у песак ће произвести несагледиве последице?

 


На које последице мислите?

- Ако се не утврди права истина за догађаје у Сребреници и Сарајеву слободно рачунајте да Република Српска више неће постојати, а питање је и каква судбина очекује Србију. Заиста ми је невероватно да то политички лидери не виде.

Па, јесте ли се обраћали званичницима Републике Српске или Србије?

- Обраћали смо се свима. Имали смо најпре незваничне контакте, а недавно смо им се и званично обратили. Међутим, до данашњег дана нико ни у име државе или своје нам није одговорио или дао и једног јединог динара.

Да ли сте разговарали са Милорадом Додиком?

- Обратили смо му се и очекујемо одговор. Немамо права више да ћутимо. Ако је поента да цело српство бране само Караџић, осморица његових правних саветника и још десетак волонтера, онда је то српство пропало.

 

Свестан ситуације

 

Шта на ову ситуацију каже Караџић?

- Јако му је тешко, али је свестан ситуације у којој смо се нашли и то нам је и рекао.

Да ли је спреман да се брани потпуно сам?

- Зар има неки други избор?

Колико Хашки трибунал дугује новца?

- Од марта нисмо примили ни динара, а да апсурд буде већи Секретаријат нам је одредио седам пута мање средстава него за друге тимове одбране мада је процес против Караџића најкомплекснији и најобимнији предмет у историји међународног кривичног права.


Игра Трибунала


Горан Петронијевић сумња да је проблем око финансирања одбране Караџића заправо нова, перфидна игра Хашког трибунала.

- Таман смо успели да одложимо почетак суђења, а долазимо у финансијски ћорсокак, јер без новца не можемо да ваљано припремимо одбрану, а тражимо само оно што нам је одобрено. У Хашком трибуналу су свесни те чињенице због чега и мислим да је реч о опструкцији - каже Петронијевић.

Јел тајна о којој суми је реч?

- Није никава тајна. У много мање сложеним предметима за предпретресну фазу одбрана је добијала око 500 часова, односно између 72 до 96 евра по сату. Секретаријат нам је одобрио од 20 до 25 евра. У претресној фази одбрана је у другим случајевима добијала између 35.000 до 38.000 евра месечно, а ми мање од 6.000 евра. Али, чак ни то нисмо добили.

Па како сте онда радили?

- Углавном смо све финансирали из свог џепа, не очекујући да Хашки трибунал неће да плати оно што је сам одредио. Морате схватити да је породица Караџић на ивици беде и да он заиста нема могућност да финансира своју одбрану. Истовремено, могли смо да помажемо док смо имали новца, али и наше резерве су "утањиле".

Није ваљда да су адвокати "шворц"?

- Да би адвокат имао пара, он мора да ради. Проблем је што уколико се бавимо овим случајем, онда немамо могућност да се ангажујемо у оним компликованим случајевима у земљи које заиста можемо добро да наплатимо.

 

Извор: ИН4С, 10. децембар 2009, интенрет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2009 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску