• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Не би било рата да Алија није мутио
Не би било рата да Алија није мутио Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
понедељак, 28 децембар 2009 23:48

Душан СТОЈАКОВИЋ, 27.12.2009 20:58:03   

ОНО што су моја породица, пријатељи и многи недужни људи проживели за време мог скривања, исто је као у време Гестапоа - овом реченицом започиње ексклузивни интервју за „Новости“ први председник Републике Српске Радован Караџић, који је годинама био један од најтраженијих хашких бегунаца. После годину и по дана проведених у притворској јединици у Схевенингену, у паузи припрема за „процес столећа“, нашао је времена да први пут, после више од 13 година, говори за неки од српских медија.

* Како сте подносили оптужбе да су Срби били таоци вашег скривања?

- Јако тешко. Није реч само о породици, него и другим потпуно недужним људима, пријатељима, па чак и непознатим, неправедно оптуживаним за помагање. Наш парох Јеремија Старовлах и његов син Александар су једва преживели, многи су пропали економски, психички, породично. Тим људима и мојој породици, моји прогонитељи и ја дугујемо много, јер су те патње незаслужене и незамисливе у цивилизованом свету. Бин Ладенов брат тргује са Западом, и то је, можда, и нормално, синови ратних вођа других страна у нашем сукобу баве се политиком и бизнисом навелико, а моја породица је прошла кроз пакао. Може доћи време да се Стаљину сви извинимо - бар није имао потребе за хипокризијом и перфидијом.

 

* Ваше скривање и данас изазива много пажње. Зашто сте изабрали баш тај начин скривања?

- Дуго сам се држао далеко од градова, и од породице и пријатеља. Једно време, док су то закони дозвољавали, са знатним обезбеђењем. Затим сам морао да будем сам, а за рутинску контролу и легитимисање потребни су вам уверљиви папири, и тако је дошло до новог имена.

* Да ли је идеја да будете доктор Драган Дабић ваша?

- Моје име је у словенској митологији епиклеза, призивање бога Дабога, хромог Дабе, па сам тако, шале ради, изабрао презиме. Радну верзију комедије „Ситовација“ потписивао сам као Даба Шон, а то име крије и могућност читања Да, баш он, као што и „Ситовација“ крије више читања: Сит овација, Сит ова ЦИ(Ј)А - итд. Беспослен поп јариће крсти.

* Иако је доктор Дабић био појава која скреће пажњу, нико није успео да вас препозна. У чему је била тајна вашег скривања?

- Није ми се десило да ме у Србији негде легитимишу. Био сам узоран грађанин, нисам прелазио улицу на црвено и избегавао сам догађаје о којима би човек морао сведочити, и никоме нисам био занимљив. Морао сам зарађивати за живот, па је идентитет био неопходан.

* Крај је уследио крајем јула прошле године када су вас ухапсили. Око тога је било много контроверзи, која је права верзија?

- О томе не знам много, осим да сам „их“ осетио негде почетком јуна, али сам мислио да претерујем. Кад су били сигурни ко сам, нису дуго чекали.

* Оптужили сте америчког дипломату Ричарда Холбрука да вам је у име САД дао амнестију од Хашког трибунала у замену за ваше повлачење из политике, али да га није испоштовао. Јесте ли коначно пронашли доказ о овом споразуму?

- Ни код кога ко се бавио тим питањем више нема никакве сумње да је споразум склопљен. Кад је то постало неспорно, поставило се питање да ли је амбасадор Холбрук имао овлашћење да склопи споразум, а кад смо доказали да је деловао с овлашћењима целе међународне заједнице, али стварне, а не фиктивне, у блиској сарадњи са Саветом безбедности Уједињених нација, онда је разлог одбијања био изостанак резолуције СБ УН о тој ствари. Па, нисам ја могао да иницирам резолуцију. То је Холбруков део посла, мада није јасно зашто би била потребна резолуција.

  

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2009 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску