• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић условљава избор браниоца
Караџић условљава избор браниоца Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
петак, 04 децембар 2009 19:48
петак, 04. дец 2009, 12:42 -> 15:38

Радован Караџић одбацио наметнутог браниоца Ричарда Харвија и затражио Трибунала да му додели другог са којим дели културно наслеђе и језик. Правни саветник Питер Робинсон саопштио да Караџић вероватно неће бити спреман за почетак суђења 1. марта.

Хашки оптуженик Радован Караџић одбио је браниоца којег му је одредио Суд и вероватно неће бити спреман за наставак суђења 1. марта, саопштио је његов правни саветник Питер Робинсон.

Некадашњи председник Републике Српске затражио је од Хашког трибунала да му додели другог браниоца по службеној дужности, уместо британског адвоката Ричарда Харвија.

Караџић је у молби судском већу навео да би радо радио са неким, са ким дели културно наслеђе, традицију и језик.

Трибунал је именовао Харвија за Караџићевог браниоца који, у складу са одлуком претресног већа од 5. новембра, треба да преузме потпуно заступање Караџића само ако се оптужени не буде појавио у судници на наставку суђења заказаном за 1. март идуће године.

Робинсон је саопштио да Караџић "није истински спреман да се врати на суд 1. марта" .

Хашки трибунал одбио је 23. новембра да оптуженом Радовану Караџићу одобри улагање жалбе на одлуку којом му је претресно веће поставило браниоца, одбацивши као "нејасне" и недовољне разлоге које је Караџић навео за улагање жалбе.

Караџић је као један основ за жалбу навео да је веће, доносећи одлуку да му постави браниоца, насумично одредило да је три и по месеца довољно том адвокату да се припреми за врло обиман и компликован процес.

Као други основ за жалбу, Караџић је назначио то што му није понуђено да са списка адвоката који раде пред Трибуналом одабере име браниоца.

Није на Караџићу да одлучује


Веће судије Квона у одлуци је, међутим, нагласило да ни једно ни друго наведено питање није у домену одлучивања оптуженог и да ни код једног нису задовољени услови за подношење жалбе.

Одлуком претресног већа, Караџићу није одузето право да се брани сам, на којем он инсистира од првог појављивања пред Трибуналом крајем јула прошле године.

Суђење бившем председнику Републике Српске почело је пред Хашким трибуналом 26. октобра уводном речју оптужбе, а Караџић је почетак суђења бојкотовао тврдећи да му суд није дао довољно времена да се припреми.

Пошто је тужилац Алан Тигер 2. новембра завршио уводну реч, судије су три дана касније донеле одлуку да Караџићу поставе браниоца и да суђење буде настављено 1. марта 2010, како би се браниоцу дало довољно времена да се припреми.

Судско веће је у образложењу одлуке о именовању браниоца Караџићу, навело да ће он, и поред именовања браниоца "за ову специфичну ситуацију", моћи и даље да "сам себе заступа по питањима као што су подношење захтева, одговора на предлоге тужилаштва и његово даље припремање за суђење.

"Ако Караџић настави да бојкотује суђење, које је одложено за 1. март или да на други начин опстуира ефикасно и правично вођење овог процеса, он ће избугити право да сам себе заступа, више му неће бити дозвољена асистенција правног тима у припреми одбране и наметнути бранилац ће преузети свеукупно заступање њега пред судом", наводи се у одлуци.

Уколико се, пак, Караџић не буде овако понашао, он ће и даље имати право да на суђењу сам себе заступа, а наметнути бранилац ће присуствовати процесу и остати доступан да се у њега укључи кад год судско веће то процени да је неопходно, напоменуло је судско веће.

Караџић је оптужен за геноцид и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. године.

Извор: РТС, 4. децембар 2009, интерент издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2009 >
н п у с ч п с
    1 2 3 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску