• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Трибунал: Одговорити на Караџићеве захтеве
Трибунал: Одговорити на Караџићеве захтеве Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 01 децембар 2009 19:36

уторак, 01. дец 2009, 11:56 -> 18:24

Трибунал у Хагу затражио да Француска и Пакистан доставе документа и одговоре Радовану Караџићу на његове захтеве. Жалбено веће Трибунала одбацило поднесак у ком је бивши председник Републике Српске тврдио да је тај суд незаконит и нелегитиман.

Хашки трибунал затражио је од Француске да до 7. децембра достави Радовану Караџићу документа која је тражио или да га обавести о напретку у потрази за тим документима, а од Пакистана да до 14. децембра одговори оптуженом на захтев за са разговор бившим челником пакистанске обавештајне службе.


Трибунал је, у објављеном саопштењу, подсетио да је Караџић крајем августа од француске владе затражио одређену документацију и да је Претресно веће већ два пута позивало Париз да одговори на тај захтев, али да француске власти још нису проследиле тражена документа нити су поднеле извештај о напретку у потрази за материјалом.

Хашки суд је, такође, затражио од Пакистана да омогући бившем председнику Републике Српске да разговара с бившим шефом обавештајаца, генералом Џаведом Насиром, или да, у супротном, објасни због чега то није могуће.

Караџић је затражио разговор с Насиром уз образложење да би пакистански генерал могао да идентификује одређена документа која су, према мишљењу оптуженог, нужна за суђење.

Жалбено веће:Хашки трибунал је законит


Жалбено веће Хашког трибунала одбацило је Караџићев поднесак у ком је бивши председник Републике Српске тврдио да је тај суд незаконит и нелегитиман.

"Жалбено веће је већ утврдило законитост формирања Трибунала у другим одлукама које представљају важећи преседан по том питању", наводи се у одлуци већа достављено медијима.

Караџић је у поднеску од 26. новембра навео да је Савет безбедности УН, формирањем Хашког трибунала, прекршио споразуме према међународном праву и пренео непостојећа правна овлашћења на тај суд.

Бивши лидер босанских Срба цитирао је, у документу, Аристотела и истакао да је суд само орган тужилаштва Савета безбедности УН.

Караџић је оптужен пред Хашким трибуналом за геноцид над несрпским становништвом у Сребреници и још седам општина у БиХ, као и за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумано понашање, терорисање, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца за време рата у БиХ између 1992. и 1995. године.

Ухапшен је у Београду 21. јула 2008*, а 30. јула изручен је Хагу, после 12 година бекства.

Суђење Караџићу почело је 27. октобра излагањем уводне речи тужилаштва, али је прекинуто 5. новембра пошто је оптужени одбио да учествује у судјењу док не буде спреман да изнесе одбрану.

Судско веће Трибунала је због тога именовало британског адвоката Ричарда Харвија за Караџићевог браниоца по службеној дужности, а као датум наставка суђења одредило је 1. март 2010. године.

Караџић, према одлуци суда, може да настави да сам себе заступа, али ће морати да сарађује с постављеним браниоцем.

Уколико настави да бојкотује суђење, Караџић ће изгубити то право и одбрану ће у потпуности преузети именовани бранилац.

 

Извор: РТС, 1. децембар 2009, интерент издање

 

 

У рубрици Захтеви, можете погледати или преузети захтеве за достављање релевантних докумената које је др Радован Караџић упутио државама и међународним организацијама.

 

 

* Др Радован Караџић води посебан судски поступак ради утврђивања истине да је ухапшен 18. јула 2008. године, у вечерњим сатима.

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2009 >
н п у с ч п с
    2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску