• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Именован Караџићев правни саветник *
Именован Караџићев правни саветник * Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
петак, 20 новембар 2009 21:00

петак, 20. нов 2009, 10:18 -> 12:35

Британски адвокат Ричард Харви биће правни саветник* бившег председника РС Радована Караџића, саопштено је из Хашког трибунала. Караџић ће, према одлуци суда, наставити да сам себе заступа, али ће морати да сарађује с постављеним браниоцем.

Хашки суд је именовао британског адвоката Ричарда Харвија за правног саветника бившег председника Републике Српске Радована Караџића.

Време до наставка суђења "неодрживо мало"

Однос према Ричарду Харвију, кога је Хашки Трибунал одредио за адвоката Радовану Караџићу, зависиће од његовог става према процесу за који је сам рекао да неће имати времена да се припреми, изјавио је правни саветник бившег председника Републике Српске Горан Петронијевић.

Петронијевић је истакао да за сада може да потврди само то да је "добио информацију да је именовани бранилац у приправности" и да је Харви у ранијим интервјуима са Караџићем рекао да је време до 1. марта 2010. године, датума одређеног за наставак суђења, "неодрживо мало".

Петронијевић је такође казао да није сигуран да ли је у међувремену британски адвокат добио додатно време од Трибунала.

Ако се то није догодило, "онда је то нешто потпуно различито од онога што је (Харви) разговарао са Караџићем", изјавио је Петронијевић, истакавши да су по том питању неопходне даље консултације.Трибунал је саопштио да је Секретаријат суда омогућио Караџићу разговоре са адвокатима са списка бранилаца и да оптужени није навео за којег од њих се определио.

Харви се добровољно пријавио за браниоца у поступку против Караџића.

Раније је радио на предметима у суду за ратне злочине у Руанди, а у Хашком трибуналу је заступао Албанце оптужене за злочине на Косову.

Секретаријат Трибунала је оценио да не постоји сукоб интереса који би спречио Харвија да буде Караџићев саветник.

Суђење Караџићу, које је почело 27. октобра излагањем уводне речи тужилаштва, прекинуто је 5. новембра пошто је оптужени одбио да учествује у суђењу док не буде спреман да изнесе одбрану.

Судско веће Трибунала је због тога пре две недеље одлучило да се Караџићу одреди бранилац по службеној дужности, који би заступао његове интересе на суђењу, а као датум наставка суђења одредило је 1. март 2010. године.

Караџић ће, према одлуци суда, наставити да сам себе заступа, али ће морати да сарађује с постављеним браниоцем.

Уколико настави да бојкотује суђење, Карараџић ће изгубити то право и одбрану ће у потпуности преузети именовани бранилац.

Бивши председник РС је, у међувремену, затражио дозволу да уложи жалбу на одлуку о именовању саветника пошто му је бранилац одређен упркос његовим примедбама. Одлука о томе још није донета.

Караџић је оптужен за геноцид над несрпским становништвом у Сребреници и још седам општина у БиХ, као и за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумано понашање, терорисање, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца за време рата у БиХ између 1992. и 1995. године.

Извор: РТС, 20. новембар 2009, интернет издање

 

Биографија постављеног браниоца по службеној дужности Риџарда Харвија

 

* Како непрецизност наслова, која је поновљена у лиду ове вести, не би проузроковала забуну: реч је о постављању браниоца по сужбеној дужности (standby) кога је веће Трибунала поставило одлуком на суђењу 5. новембра 2009. године. Др Радован Караџић је тражио одобрење да поднесе жалбу на ову одлуку Већа, што му до сада није омогућено.

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2009 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску