• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Штрајк адвоката Радована Караџића у Хагу
Штрајк адвоката Радована Караџића у Хагу Штампа Ел. пошта
Написао Правда   
четвртак, 12 новембар 2009 18:36

АДВОКАТИ РАДОВАНА КАРАЏИЋА ТРАЖЕ ОД ТРИБУНАЛА ДА ИМ ИСПЛАТИ ХОНОРАРЕ

Правни саветници бившег председника Републике Српске Радована Караџића прекинули су са радом зато што им Хашки трибунал дугује око 75.000 евра. Према речима једног од чланова тог правног тима Марка Сладојевића, Трибунал дугује накнаду за више од 3.000 сати рада који су обавили од августа прошле године, када их је Суд званично поставио.

– Служба за правну помоћ Трибунала прихватила је да правним саветницима и помоћницима Караџића плати за 500 сати обављеног посла. Караџић је, пошто су га сарадници јуче обавестили да обустављају рад, на одлуку о накнади уложио жалбу председнику Трибунала Патрику Робинсону – рекао је Сладојевић.


Горан Петронијевић, шеф тима правних саветника Радована Караџића, потврдио је да је тим обуставио рад због неизмирења новца према осморици Караџићевих сарадника.

– Четворица људи из нашег тима је у Хагу и они морају имати новац како би плаћали просторије и све оно што им је потребно за припрему одбране: телефонске разговоре, смештај, храну... Трибунал није ништа уплатио од априла. Наше финансирање је четири пута мање у односу на Тужилаштво и судије. Договор је био да се за радни сат одбране исплати између 20 и 25 евра, док у Тужилаштву добијају до 90 евра по сату. Кривци за ометање рада одбране Радована Караџића су Тужилаштво и секретаријат Трибунала – рекао је Петронијевић.

Према његовим речима, уплата његовом тиму касни зато што Тужилаштво не жели да има јаку одбрану против себе.

– Члан 21 став 4.Б Трибунала у Хагу гарантује окривљеном све услове који су му потребни за одбрану и да му се омогући потребно време да би се одбрана спремила. У случају Караџића то је све прекршено. Правни тим неће моћи да настави са радом уколико се не изврши уплата. Ово је једна врста притиска. Тужилаштво и одбрана морају да имају исте могућности – истиче Петронијевић.

П. Јеремић


Извор: Правда, 12. новембар 2009, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2009 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску