• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Трибунал паузира у случају Караџић
Трибунал паузира у случају Караџић Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 03 новембар 2009 16:15

уторак, 03. нов 2009, 13:46 -> 16:12

Наставaк суђења бившем председнику РС одложен док Трибунал не донесе одлуку о начину наставка процеса. Не могу да учествујем у суђењу док не будем спреман, рекао Радован Караџић.

Оптужени Радован Караџић изјавио је данас пред Хашким трибуналом да не жели да бојкотује суђење, али да не може учествовати у процесу све док не буде спреман за одбрану.

Председавајући судија О Гон Квон узвратио је Караџићу да о спремности за суђење "одлучује судско веће, а не појединац", подсећајући да је Караџићеве аргументе одбацило и жалбено веће Трибунала.

Караџић на данашњој расправи - са сајта РТС-а

На крају данашње расправе, суђењe бившем председнику РС је одложено док Трибунал не донесе одлуку о начину наставка процеса. Судије би одлуку требало да донесу до краја недеље.

Караџић је одбио да се појави на почетку суђења и није присуствовао уводној речи оптужбе, која је завршена јуче.

"Ја нипошто не желим да бојкотујем овај процес који је врло важан... и последња прилика да се дође до истине... Али, не могу да учествујем у нечему што је од почетка погрешно због кршења мојих фундаменталних права, пре свега да будем спреман за одбрану", рекао је Караџић током расправе на томе како наставити поступак.

Оптужени је тврдио да суђење "не може почети добро и заврштити се добро, ако се од мене очекује да за пет месеци, од маја, савладам милион и 300.000 страница докумената које ми је доставило Тужилаштво и још 700.000 страница мојих докумената".

"Без обзира на мој став о Трибуналу, а ових дана ћу уложити још два поднеска о његовој ненадлежности, молим вас да не помислите да је реч о личном непоштовању... Био бих криминалац, ако бих ушао у процес за који нисам спреман", казао је Караџић.

Он је упозорио да процес "не може бити фер, ако одбрана није спремна". "Моје је основно право да будем спреман, иначе, на шта ће личити овај процес", упитао се Караџић.

Подвлачећи да наставља са припремама, Караџић је наговестио да би био спреман за суђење и пре маја или јуна идуће године, рока који је раније тражио.

Судија Квон је оценио да је Караџић поновио аргументе из жалбе на одлуку о почетку процеса коју је апелационо веће Трибунала већ одбило.

"Судско веће, а не било који појединац, одлучује када је предмет спреман за суђење... И судско и апелационо веће установило је да сте имали довољно времена да се припремите... Ми ценимо ваше напоре, али вас истовремено подсећамо да је у вашем најбољем интересу да учествујете у суђењу, како би правда била задовољена", подвукао је председавајући судија.

У наставку расправе, став о начину на који наставити процес изложила је тужитељка Хилдегард Ерц-Рецлаф.

Као теме о којима судије траже мишљење страна, судија Квон је навео: "Могућност да се суђење настави без присуства оптуженог или заступника одбране; наметање браниоца; постављање 'пријатеља суда'  и могућност прекида суђења да би се постављеном браниоцу дало време да се припреми".

Процес је прошлог уторка почео уводном речју тужиоца Алана Тигера без присуства Караџића, који протестује зато што му, како тврди, суд није дао довољно времена да се припреми.

Извор: РТС, 3. новембар 2009, интернет издање

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2009 >
н п у с ч п с
1 2 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску