• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Почели без Радована
Почели без Радована Штампа Ел. пошта
Написао Глас јавности   
среда, 28 октобар 2009 13:03

У ХАШКОМ ТРИБУНАЛУ ОТПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ БИВШЕМ ЛИДЕРУ РС БЕЗ ПРИСУСТВА ОПТУЖЕНОГ

Суђење бившем председнику Републике Српске почело је јуче пред Хашким трибуналом уводном речју оптужбе, али како се Караџић ни овога пута није појавио у судници, процес ће морати да буде прекинут јер доказни поступак није могућ без присуства заступника одбране

БЕОГРАД - Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, оптуженом за геноцид, почело је јуче пред Хашким трибуналом уводном речју оптужбе, али како се оптужени ни овога пута није појавио у судници, процес ће морати да буде прекинут јер доказни поступак није могућ без присуства заступника одбране.

ОПТУЖНИЦА
Тужилац Алан Тигер је у уводној речи, између осталог, навео да је Караџић у две тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам босанских општина, а у преосталих девет за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95.

Заједно са командантом Војске РС Ратком Младићем, означен је као кључни учесник у заједничком злочиначком подухвату чији је циљ било трајно уклањање, путем злочина, Муслимана и Хрвата са територија које су Срби сматрали својим широм БиХ. Као „додатне злочиначке подухвате“ Караџића и Младића, тужиоци наводе „ширење терора међу цивилним становништвом Сарајева преко кампање снајперисања и гранатирања“, затим „елиминисање босанских Муслимана из Сребренице“ и „узимање за таоце особља УН“, а као учеснике наводних злочина осим ВРС помињу се ЈНА/Војска Југославије, МУП Србије и српске паравојне снаге и више појединаца.

Празна столица намењена оптуженом навела је судско веће да ово протумачи као одрицање Караџића од права да присуствује процесу. Како уводна реч није део доказног поступка, није неопходно присуство оптуженог, па је одлучено да суђење формално започне. Реч је дата тужиоцу Алану Тигеру, који ће имати шест сати за образлагање оптужнице.

Предвиђено је да уводна реч буде завршена у понедељак. Дотле ће судије моћи да одлуче како да наставе процес - да одложе суђење, или да Караџићу суде у одсуству и наметну му адвоката како би решили проблем до кога ће неминовно доћи када тужилаштво почне да изводи сведоке које би оптужени, с обзиром да се сам брани, требало да унакрсно испитује, на шта нико не може да га примора.

Председавајући судија О Гон Квон је поново упозорио Караџића да судско веће може одлучити да му наметне браниоца ако буде истрајао на одлуци да бојкотује процес када тужилаштво заврши уводну реч.

Главни тужилац овог суда Серж Брамерц изјавио је белгијским медијима да је садашња ситуација за Тужилаштво далеко од задовољавајуће, те да ће судије морати да донесу одлуку о именовању адвоката за Караџића ако он настави да бојкотује суђење.

С друге стране, Караџићев правни саветник Горан Петронијевић каже за Глас јавности да бивши лидер РС не бојкотује суђење.

- Караџић само жели да суђење буде фер и неће пристати да неспреман уђе у судницу. Дакле, не ради се о бојкоту, већ о његовој борби да му се омогући елементарно право на „једнакост оружја“. Тужилаштво је, примера ради, имало 13 година за припрему оптужнице, а дефинитивна верзија завршена је и предата Караџићу недељу дана пред почетак суђења - каже Петронијевић, који се позвао на Правилник МКСЈ који оптуженом гарантује право на довољно времена и средстава за припрему одбране.

Судијама неће бити лако да донесу одлуку, јер Караџић не тражи ништа мимо Правилника МКСЈ. У члану 21. став 4. тачка Б Правилника МКСЈ дословце пише да осумњичени или оптужени „има одговарајуће време и услове за припрему одбране и комуникацију с правним заступницима по властитом избору“.

ЋЕЛИЈСКИ ЖИВОТ
Поводом почетка суђења Радовану Караџићу, интернет сајт Тајмс он-лајн објавио је текст о животу притвореника у Схевенингену, илустрован фотографијом ћелије у каквој је смештен и бивши лидер РС.

„Док судије већају шта да раде даље, Караџић припрема одбрану у типичној ћелији ‘Хаг Хилтона’, како притворску јединицу у Схевенингену зову притвореници. Ћелија је површине 15 квадратних метара и испуњава све стандарде. Притвореници имају довољно простора и светла, ТВ, комјутер (без интернета), ве-це шољу, умиваоник, сто, столицу и интерфон за комуникацију са стражарима док је ћелија затворена. На полици је поређано довољно пешкира за брисање после спортских активности“, наводи Тајмс он-лајн, истакавши да Караџић иде у спортску салу на одбојку и фудбал
.- Он је обавестио судско веће да није имао довољно времена да се припреми за процес и тражио одлагање за мај или јун идуће године, што је Трибунал одбио уз образложење да је 15 месеци било довољно. Подсећам да је тим за припрему одбране састављен тек летос. Караџић је добио више од милион страница материјала, углавном на енглеском, и много тонских и филмских записа и све то се не може прочитати и преслушати за неколико дана, или недеља, а камоли припремити ваљана одбрана - истиче Петронијевић и додаје да Караџић неће пристати да га неко други брани. На питање да ли му бранилац може бити наметнут, Петронијевић је кратко одговорио:

- Његово право да се брани сам није апсолутно, али је право на одбрану апсолутно право.

Правилник МКСЈ не искључује могућност да се оптуженом „кад год то захтевају интереси правде може доделити и правни заступник“. Уколико судско веће донесе такву одлуку, правни заступник кога са списка Трибунала одреди секретар МКСЈ суочиће се с обиљем материјала и требаће му много времена, према неким проценама две године, да се упозна с предметом и припреми одбрану. Осим тога, потрајаће и сама процедура наметања браниоца, јер оптужени има право да уложи жалбу на такву евентуалну одлуку.

Аутор:
Љиљана Сталетовић

Извор: Глас јавности, 28. октобар 2009, интерет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Помоћ за Републику Српску