• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење почело без Радована Караџића
Суђење почело без Радована Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Глас Српске   
уторак, 27 октобар 2009 23:34

Datum: 27.10.2009 23:00
Autor: Глас Српске

ХAГ - Суђење некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу почело је јуче излагањем уводне ријечи Тужилаштва, иако се Караџић није појавио у судници Хашког трибунала, јавља РТС.

Предсједник Судског вијећа судија О Гон Квон саопштио је да је Вијеће одлучило да Тужилаштво започне са представљањем оптужби против Караџића, пошто је он својевољно одлучио да не присуствује суђењу, иако је обавијештен о свим правним посљедицама такве одлуке.

 

О Гон Квон је, такође, рекао да ће Караџићу, преко секретаријата, бити упућен још један позив да се у понедјељак појави на суђењу, а ако ни тада не дође у судницу, Вијеће ће размотрити опцију да му постави браниоца, који ће га заступати до краја овог процеса.
Почетак суђења у понедјељак је прекинут пошто Караџић није дошао у судницу, послије чега је Тужилаштво Хашког трибунала затражило од Судског вијећа да оптуженом наметне браниоца.

Један од Караџићевих адвоката Светозар Вујачић је рекао да се бивши предсједник Републике Српске сасвим извјесно неће појавити у судници.

Вујачић је додао да не искључује могућност да Караџић започне штрајк глађу ако му буде наметнут бранилац.

Караџић је у двије тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам општина у БиХ, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дјела, терорисање и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. године.

Оптужница против Караџића усредсређена је на етничко чишћење муслимана и Хрвата широм БиХ 1992-95. године, кампању терора против цивила током опсаде Сарајева у истом периоду, узимање УН особља за таоце у мају и јуну 1995. године и геноцид у Сребреници у јулу 1995. године.

 

Серж Брамерц


Судије Хашког трибунала мораће да донесу одлуку о именовању адвоката за Радована Караџића, ако настави да бојкотује суђење, изјавио је јуче главни тужилац Суда у Хагу Серж Брамерц.

Он је оцијенио да је садашња ситуација за Тужилаштво далеко од задовољавајуће.

- Ми сматрамо да је сада вријеме да почне суђење и да почне да се говори о ратним злочинима који су се догодили на терену - рекао је Брамерц белгијским медијима.

 

Извор: Глас Српске, 27. октобар 2009, интерет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску