• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Почетак без Караџића
Почетак без Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Фокус   
уторак, 27 октобар 2009 09:52

С. ГАЈИЋ | 26.10.2009 19:30

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић неће се појавити ни у наставку процеса пред Хашким трбинуланом, који је заказан за данас, јер није имао довољно времена за припрему одбране.

Рекао је ово члан Караџићеве одбране, адвокат Горан Петронијевић, те додао да бивши предсједник РС неће промијенити став и да неће пристати да неспреман уђе у судницу Хашког трибунала. Караџић се јуче није појавио на почетку суђења, уз образложење да није имао довољно времена за припрему одбране. Одлуком Претресног вијећа, расправа је одгођена, а нова заказана за данас послијеподне, када ће бити саслушана уводна ријеч Тужилаштва. Предсједавајући судија О'Гон Квон рекао је да ће судије захтијевати од Караџића да буде присутан.


- Одгађање процеса за данас поподне било је и очекивано. Једино правилно рјешење за правичан почетак суђења јесте да се одбрани омогући додатно вријеме за припрему процеса - казао је Петронијевић за Срну.

Он је категорично одбацио могућност да Караџић буде присиљен да се појави у судници и закључио да би то већ било превише.

- Понуда коју нам је судија послао, а то је да Караџић уђе у судницу и онда као да се почне, па да се од свједока до свједока да одбрани још одређено вријеме, говори да би то вријеме у укупном збиру колико би трајало суђење било исто, само што би одбрана била у знатно неповољнијем положају када би ушла неспремна у почетак суђења - рекао је Петронијевић.

Према његовим ријечима, оптимално вријеме за припрему одбране јесте годину дана, али су Караџић и његов тим спремни да уложе и додатни напор у наредних неколико мјесеци.

Предраг Радуловић, адвокат из Бање Луке, казао је да Хашки трибунал вјероватно неће правити никакве уступке према Караџићу након што му није дао могућност да се адекватно припреми за своју одбрану.

- Имајући у виду чињеницу да је у овом предмету обимна документација, да је Караџићу недавно уручена оптужница и да му није дат додатни рок у вези с оптужницом, сматрам да Трибунал није коректно поступио према њему - казао је Радуловић.

Према његовим ријечима, с обзиром на протокол Трибунала, може се очекивати да Караџићу буде наметнут бранилац, без његове воље и сагласности. Ранији адвокат пред Хашким трибуналом Крстан Симић каже да, ако Судско вијеће Хашког трибунала капитулира пред захтјевом Караџића, неће бити добро по њихове ставове, а ако наметну одбрану, имаће проблеме у вези с односом Караџића према браниоцима и с временом које ће требати нова одбрана. Он је оцијенио да је случај "Караџић" најкапиталнији предмет Хашког трибунала и подсјетио да хашка правила предвиђају могућност да се поступак води и, ако оптужени, из било којих разлога, одлучи да се не појави у судници, јер се полази од става да му је то право понуђено, а да се тог права одрекао. Адвокат Миодраг Деретић сматра да ће Хашки трибунал пролонгирати суђење Караџићу и тиме му омогућити да квалитетно припреми одбрану.

 

 

Караџићеве фотографије у Зворнику

У Зворнику су јуче ујутро у неколико улаза у зградама и објектима осванули плакати с ликом Радована Караџића и амблемом СДС-а.

Испод слике стоји порука "Предсједниче, ниси сам, СДС је уз тебе".

 

 

Џаба дошле у Хаг

Окупљеним члановима бошњачких удружења, који су из Сарајева аутобусима допутовали у Хаг на почетак суђења бившем предсједнику РС Радовану Караџићу, обратила се Олга Кавран, портпарол Тужилаштва, те Нерма Јелачић, портпарол Хашког трибунала.

Оне су им, потвдрила је "Фокусу" Кавранова, објасниле процедуру и поступак суђења, те их обавијестили о томе да се Караџић није појавио у судници. На наше питање зашто ником од представника Савеза логораша РС није одобрено да прати суђење бившем команданту Армије РБиХ генералу Расиму Делићу, што је "Фокусу" признао предсједник Савеза Бранислав Дукић, Кавранова је рекла да о томе нема информација и да се тиме бави Секретаријат суда.

 

 

Извор: Fokus.ba, 26. октобар 2009, интернет издање

 


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску