• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести На мукама због Радована
На мукама због Радована Штампа Ел. пошта
Написао Глас јавности   
уторак, 27 октобар 2009 12:44

ПОЧЕТАК СУЂЕЊА БИВШЕМ ПРЕДСЕДНИКУ РС У ХАШКОМ ТРИБУНАЛУ ОДЛОЖЕН ЗА ДАНАС

Председавајући судија О Гон Квон јуче је прекинуо заседање јер се Караџић, како је и најавио, није појавио у судници. Бивши лидер босанских Срба нагласио је да нема намеру да бојкотује суђење и да ће обавестити суд када буде спреман да му се прикључи

БЕОГРАД - Почетак суђења Радовану Караџићу у Хашком трибуналу, које је требало да почне јуче, одложен је за данас јер се бивши председник Републике Српске није појавио у судници.


- Захтеваћемо од Караџића да буде присутан - рекао је председавајући судија О Гон Квон пре него што је прекинуо заседање на којем је тужилаштво требало да поднесе оптужницу.

Караџићево писмо

- Ја нећу да бојкотујем суђење, али ако нисам спреман, то уопште неће бити суђење. Сигуран сам да може да се нађе правично реш°ење. Не одричем се својих права и бранићу их док сам жив, али бих се приступањем суђењу а да ни четвртина материјала није спремна, одрекао свих својих права једном за свагда. То ниједна разумна и пристојна особа не би урадила ни по коју цену. Не верујем да било ко од мене очекује да то урадим. Једино ми је жао што судско веће није стекло бољи увид у припрему моје одбране, јер би тада већу било јасно да сам у притвору провео скоро годину дана, добијајући од тужилаштва гомиле неважећег и хаотичног материјала. Сигуран сам у то да нико ништа неће изгубити и нико неће ни за чиме жалити, уколико моје суђење буде правично. Са друге стране, ако одбрана није припремљена и вођена како треба, суђење не може бити правично, а не може да буде ни експедитивно - написао је Караџић у писму које је јуче објављено у Трибуналу.


Одлагање почетка суђења Караџићу било је очекивано с обзиром да је оптужени прошлог четвртка обавестио судско веће да није добио довољно времена за припрему и да се због тога неће појавити у судници. Уследила је преписка са судијама који су 22. октобра тражили од Караџића да преиспита своју одлуку, што је он одбио. Веће је затим упозорило Караџића да може протумачити да се он одрекао права да присуствује процесу, те му наметнути браниоца ако настави да опструише процес.

С друге стране, Караџић је нагласио да нема намеру да бојкотује суђење, на шта је указао и судија О Гон Квон. У Трибуналу желе да процес што пре почне, а Караџић је у писму јасно рекао да ће обавестити суд када буде спреман за суђење и да ће он и његов тим правних саветника настојати да то буде што пре.

Коначну одлуку о даљем току суђења донеће судско веће после консултација са тужиоцима.

- Према Статуту Трибунала, ниједна опција није одређена као обавезна, тако да ће судско веће на челу са судијом О Гон Квоном проценити ситуацију, а затим донети одговарајућу одлуку - рекла је, реагујући на могућност одлагања суђења због недоласка оптуженог у судницу, портпарол Хашког трибунала Нерма Јелачић.

Београдски адвокат Тома Фила, који има велико искуство у суђењима пред Хашким трибуналом, примећује да се судије налазе пред великим проблемом.

- Суд не може силом да доведе Караџића у судницу, а питање је ко ће га заступати, ако одлуче да се суђење настави без његовог присуства, као што је то случај код Јовице Станишића. Могу да му одреде браниоца, што он неће прихватити. Могуће је да убеде америчког адвоката Питера Робинсона, који је његов правни саветник, да прихвати да му буде бранилац по службеној дужности - сматра Фила и одбацује могућност увођења у судницу „пријатеља суда“, односно амикус курије, што је урађено у случају Слободана Милошевића.

Наметање браниоца могуће је уколико Веће сматра да окривљени својим понашањем омета вођење судског поступка. Тужилаштво је јуче затражило од судског већа управо овакву одлуку.

- Караџић блокира суђење тиме што се није појавио у судници, зато што процес не може почети без његовог заступника - рекла је тужитељка Хилдегард Ерц - Рецлаф, подсетивши да су и претресно и апелационо веће Трибунала одбили Караџићев захтев да процес буде одложен.

У Трибуналу, иначе, сматрају да је Караџић имао 15 месеци за припрему суђења, међутим, он је коначну, верзију оптужнице добио тек пре недељу дана, 19. октобра. Прва оптужница подигнута је 1995. године.

Аутор:
Љиљана Сталетовић

Извор: Глас јавности, 27. октобар 2009, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску