• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Петронијевић: Караџић бојкотује данашњи почетак суђења у Хагу
Петронијевић: Караџић бојкотује данашњи почетак суђења у Хагу Штампа Ел. пошта
Написао PRESS onLine   
понедељак, 26 октобар 2009 20:47

БЕОГРАД  26. 10. 2009 ПРЕСС

Бивши председник РС Радован Караџић неће се појавити данас на почетку суђења у Хашком трибуналу, јер му суд није одобрио десет месеци за припрему одбране, потврдио је за Пресс један од његових правних заступника Горан Петронијевић

Суђење Караџићу треба данас да почне, а он је Трибуналу изручен крајем јула прошле године.

- Ни он, а и нико од чланова његовог правног тима, укључујући и америчког адвоката Питера Робинсона, неће се појавити, јер за то немају овлашћења од Караџића. Трибунал може да му наметне адвоката, али ће и том адвокату за припрему бити потребне најмање две године

 

Не знам шта ће се даље дешавати, али постоје две опције: да прихвате његов захтев и одложе суђење, или да му наметну адвоката. Трибунал може све, па и да му суди без његовог присуства, али ако то уради, још више ће урушити углед тог суда - прича Петронијевић.

Портпарол Хашког трибунала Нерма Јелачић не искључује могућност да Хаг Караџићу додели адвоката.

- Уколико се Караџић данас не појави у судници, веће има на располагању више опција, а једна од њих јесте да се отвори главни претрес и суђење почне и без његовог присуства. Могуће је и да се Караџићу, који се брани сам, наметне бранилац по службеној дужности ако се процени да окривљени омета суђење - каже Јелачићева.

Познавалац Хашког трибунала, новинарка Љиљана Смајловић, каже за Пресс да би наметање адвоката Караџићу довело у питање читав поступак.

- Службени бранилац коме би Караџић ускратио сваку помоћ био би у изразито неравноправном положају у односу на тужилаштво. Пресуда би се лакше оспоравала у жалбеном поступку, а сам процес не би остављао утисак правичног суђења. Зато ми се чини логичним да судије Караџићу одобре барем онолико времена колико би наметнути бранилац морао добити да се припреми за процес - прича Смајловићева.

Она подсећа да су се до сада десила два слична случаја у Хагу.
- Сви се сећамо да је суђење Шешељу почело без њега, али су му касније изашли у сусрет. Али, тада су политичке прилике биле другачије, Хаг је попустио пред Шешељевом уценом, јер је Брисел тада страховао да би његова евентуална смрт због штрајка глађу могла да преокрене ток парламентарних избора који се у се тада одржавали у Србији. Дуги пример је Жан Боско Барајагвиза, оснивача радио-станице у Руанди која је издавала детаљна упутства за ликвидацију припадника Тутси народа. Он је 2003. осуђен на 35 година затвора после суђења коме је одбио да присуствује - каже Смајловићева.

С. ВОЈИНОВИЋ

 

Извор: Пресс, 26. октобар 2009, интенрет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску