• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Караџићу одложено за сутра
Суђење Караџићу одложено за сутра Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
понедељак, 26 октобар 2009 11:30

понедељак, 26. окт 2009, 08:12 -> 13:20

Бивши лидер босанских Срба Радован Караџић није се појавио у судници Хашког трибунала. Судско веће Трибунала одложило почетак процеса за сутра. Тужилаштво тражи да се бившем лидеру босанских Срба наметне бранилац.

Почетак суђења некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу одложен је за сутра, јер се није појавио у судници Хашког трибунала.

Председавајући судија О-гон Квон, констатујући да Караџић није у судници, потом је прекинуо заседање, заказавши за сутра нову расправу на којој ће, како је наговестио, тужиоци дати уводну реч. "Захтеваћемо од Караџића да буде присутан", додао је судија.

 

Почетак суђења Радовану Краџићу, са сајта РТС

Караџић ни сутра у судници

Караџић се неће ни сутра појавити у судници Хашког трибунала, изјавио је Танјугу члан његовог правног тима за одбрану, адвокат Горан Петронијевић.

"Караџић само жели да му се омогући фер суђење тако што ће му се одобрити још 10 месеци за припрему одбране и почетак суђења, и ни у ком погледу не жели да опструише поступак", рекао је Петронијевић и напоменуо да би почетак суђења без његовог присуства довео у питање правичност процеса као и кредибилитет Трибунала.

Према речима адвоката, Караџић, који се пред Хашким судом брани сам, неће се сложити ни са евентуалном солуцијом да му се постави

бранилац по службеној дужности, јер би "наметање неспремног браниоца против његове воље", такође представљало кршење права.

Осмочлани Караџићев тим за одбрану, уз још петнаестак људи, већ годину дана обрађује материјал од 1,1 милиона страна, 45.000 доказа и више од хиљаду сати аудио и видео-материјала, истакао је Петронијевић.

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је од судског већа да наметне Караџићу браниоца, оптуженом за геноцид у БиХ.


Представнице удружења Мајке Сребренице, присутне на галерији суднице, ту одлуку су пропратиле гласним изливима незадовољства.

Судија Квон рекао је на почетку заседања да је претресно веће позвало оптуженог, писмом упућеним 22. октобра, да преиспита своју одлуку, али да је Караџић то одбио да учини.

Писмом, које је судија Квон делимично прочитао у судници, веће је упозорило Караџића да може протумачити да се одрекао права да присуствује процесу, те му наметнути браниоца ако настави да опструише процес.

Према речима судије, Караџић је 23. октобра одговорио писмом у којем је остао при ставу да неће учествовату у суђењу, ако му не буде одобрено додатно време за припрему.


Тужилаштво: Караџић блокира суђење


Тужитељка Хилдегард Ерц - Рецлаф оценила је да Караџић "блокира суђење" тиме што се није појавио у судници, зато што процес не може почети без његовог заступника.

Ерц-Рецлаф је затражила стога да Караџићу буде наметнут бранилац и подсетила да су и претресно и апелационо веће Трибунала одбили Караџићев захтев да процес буде одложен, после чега је оптужени узео себи за право да сам одлучује када ће суђење почети.

Судија Квон назначио је, међутим, да је Караџић у свом писму навео да неће бојкотовати суђење.

Медији: Завршни испит за Трибунал

Западни медији оцењују да процес против бившег председника Републике Српске представља завршни испит за Хашки трибунал и упозоравају да се не сме дозволити да се процес одужи попут поступка против бившег председника СРЈ Слободана Милошевића.

Лондонски "Тајмс" наводи да су хашке судије позване да буду оштре према бившем лидеру босанских Срба, јер је, како лист подсећа, после смрти Слободана Милошевића ово последња прилика да се се неко од креатора ратова на Балкану деведесетих изведе пред лице правде.

Британски радио Би-Би-Си подсећа да је Караџићу дозвољено да се сам брани, али истиче да судије не смеју дозволити да их он због тога уцењује.

"Дејли телеграф" оцењује да ће суђење Караџићу бити једноставније него Слободану Милошевићу. "Оптужница је сведена на неколико кључних тацака и више је него вероватно да ће Караџић остатак живота провести у затвору", тврди лондонски лист.

"Гардијан" оцењује да је суђење Караџићу тежак испит за Хашки трибунал и упозорава да би процес могао да се одужи за више месеци због Караџићевог бојкота.

Подсећајући на вишегодишње Караџићево скривање под лажним именом, "Индипендент" као општеприхваћени став помиње и оцену да су обавештајне службе, које су бившем председнику РС обезбедиле лажни идентитет, оне исте које су га прошле године разоткриле зато што је Србији, тврди лист, било потребно побољшање односа са ЕУ.

Радио Глас Америке указује да у Србији владају мешовита осећања поводом суђења Караџицу и потраге за бившим војним командантом босанких Срба генералом Ратком Младићем.


Поред председавајућег Квона из Јужне Кореје, у претресном већу су још судије Хауард Морисон из Велике Британије и Мелвил Берд из Тринидада и Тобага. Резервни судија је Флавија Латанци из Италије.

Караџић је у две тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам босанских општина, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. године.

Оптужница против Караџића усредсређена је на етничко чишћење Муслимана и Хрвата широм БиХ 1992-95; кампању терора против цивила током опсаде Сарајева у истом периоду; узимање УН особља за таоце у мају и јуну 1995, те геноцид у Сребреници у јулу 1995. године.

Главни тужилац Серж Брамерц најавио је прошле недеље да ће доказе против Караџића изводити хронолошким редоследом, почевши од злочина почињених у Сарајеву.

Одлуку да бојкотује почетак процеса, Караџић је прошлог четвртка образложио тврдњом да није имао довољно времена да се припреми за процес.

Караџић је раније наговестио да би за суђење био спреман у мају или јуну идуће године, али је Трибунал одбио његов захтев за одлагање, утврђујући да је 15 месеци било довољно за припрему процеса.


Имунитет (не)штити Караџића


Од када се, крајем јула прошле године, нашао у притвору у Схевенингену, Караџић је тврдио и да Трибунал нема право да му суди због имунитета који му је у лето 1996. године наводно гарантовао тадашњи изасланик САД Ричард Холбурк.

Трибунал је одбацио његов захтев за обуставу поступка, утврђујући да имунитет пред судом не би имао никакву важност, све и да је доказано да га је Холбрук обећао.

Караџић је недавно од Савета безбедности УН тражио да "спречи суђење" резолуцијом заснованом на његовом наводном споразуму са Холбруком.

Поред геноцида над муслиманима у Сребреници систематским убијањем око 7.000 мушкараца, Караџићу се оптужницом на терет ставља и геноцид над Муслиманима и Хрватима у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник.

Намеру да потпуно или делимично униште муслимане и Хрвате као етничке групе у тим општинама, Караџић и други учесници у злочиначком подухвату остваривали су, по оптужници, прогоном, убиствима и незаконитим притварањем под нехуманим условима хиљада несрба.

Прву оптужницу против Караџића, Трибунал је подигао 1995. године. Караџић је, како су објавиле власти Србије, ухапшен 21. јула прошле године у Београду, међутим, Караџић тврди да су га непознате особе ухапсила 18. јула и три дана држале на непознатом месту, пре него што је био изведен пред истражног судију.

 

 

 

Извор: РТС, 26. октобар 2009, интерет издање

 

Последње ажурирано понедељак, 26 октобар 2009 13:46
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску