• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Kараџић не долази на суд
Kараџић не долази на суд Штампа Ел. пошта
Написао Глас јавности   
недеља, 25 октобар 2009 16:07

ПРВИ ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НЕЋЕ СУТРА ИЗАЋИ ПРЕД ВЕЋЕ ТРИБУНАЛА

Почетак суђења је заказан, а уколико Караџић не дође, судско веће ће одлучити да ли ће суђење почети, каже Нерма Јелачић, портпарол Трибунала. Караџић не може бити доведен силом, јер би то било ново кршење његових права, кажу његови саветници

БЕОГРАД - Радован Караџић, први председник Републике Српске, неће се појавити сутра на почетку суђења у Хашком трибуналу јер му суд није одобрио десет месеци за припрему одбране, најавио је његов правни тим. Како кажу, постоје само два решења, или да суд удовољи захтеву Караџића или да му наметне браниоца, којем ће опет морати дати времена за припрему.

 

Нерма Јелачић, портпарол Хашког суда, каже да очекује да ће се сви позвани ипак појавити у судници у понедељак у 9 сати.

- Почетак суђења је заказан, а уколико Караџић не дође, судско веће ће одлучити да ли ће суђење почети. Ако се не појави он сам, можда ће се појавити његови правни саветници Питер Робинсон и Горан Петронијевић, који су добили одобрење да се обраћају суду. И њихово присуство може да утиче на одлуку судија - рекла је она.

Међутим, адвокат Горан Петронијевић тврди да ни Караџић ни било ко од његових правних саветника неће доћи у суд у понедељак.

- Ми немамо овлашћење да се појавимо и то је за нас процесно-правна заповест. Караџић не може бити доведен силом, јер би то било ново кршење његових права. Његово је право да се појави или не. Караџић је био кооперативан, уштедео је суду и тужилаштву и време и новац, а могао је да уради исто што и Шешељ и да не прихвати документа у електронској форми и да инсистира на ћирилици. Међутим, суд је то протумачио као његову слабост, а не добру вољу - истиче Петронијевић.

Он каже да суд може наметнути адвоката Караџићу, али да му мора дати време да се упозна са милион страница материјала.

- За то му треба минимум година дана, а ми смо тражили десет месеци. Ако би се нашао какав адвокат да прихвати одмах да преузме процес, гонили бисмо га да му матична адвокатска комора одузме дозволу због непрофесионализма - упозорава Петронијевић.

Он открива да се председавајући већа судија О Гон Квон обратио писмом Караџићу у коме га позива да суђење почне и обећава да ће му за поједина питања дати времена за припрему, али:

- Нећемо насести, јер тако су исто преварили Момчила Крајишника. Караџићево не је коначно. Ово није никакав каприц, ни опструкција, већ изнуђен потез - напомиње Петронијевић.


Извор: Глас јавности, 25. октобар 2009, интерет издање

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску