• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Јелачић: Неизвесно појављивање Караџића
Јелачић: Неизвесно појављивање Караџића Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
субота, 24 октобар 2009 19:54

субота, 24. окт 2009, 10:27 -> 12:32

Бивши председник РС Радован Караџић не може бити натеран да присуствује суђењу против своје воље, изјавила Нерма Јелачић. Караџић најавио да не намерава да дође на суђење јер није спреман. Тужилаштво као компромис предлаже наметање браниоца.

Суђење некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу требало би да почне у понедељак пред Хашким трибуналом, али још није извесно да ли ће се он појавити у судници, пошто је најавио да "не намерава да дође, јер није спреман за суђење".Изјава адвоката Горана Петронијевића
са сајта РТС

Тужилаштво додељује браниоца

Правни саветник Радована Караџића Горан Петронијевић каже да је Тужилаштво понудило компромис као на суђењу Момчилу Крајишнику, који се, каже, није показао добрим.

"То је један предлог да се господин Караџић ипак појави у судници, да тај поступак ипак почне, па ће онда "ad hoc" од случаја до случаја, Судско веће доносити одлуку да ли хоће или неће да му да времена", каже Петронијевић.

"У непосредној прошлости у суђењу Крајишнику имали смо управо такав случај где је због катастрофалног стања његове одбране, неколико година није имао браниоца, а онда му је додељен управо под оваквим наговором, "хајде да почнемо поступак", наводи Петронијевић.

Петронијевић наглашава да од тог касније није било ништа, а Крајишник је добио 25 година затвора.Портпаролка Хашког трибунала Нерма Јелачић изјавила је Танјугу да Караџић може да одбије да дође у суд, односно да буде приведен из притворске јединице која се налази у Шевененингену неколико километара од зграде трибунала, али и да "не може бити натеран да присуствује суђењу против своје воље".

Јелачићева је нагласила да је у случају да се Караџић у понедељак не појави пред судом, Судском већу "у чијим је рукама читав овај процес", стоји на расплагању више опција, а једна од њих је да отвори главни претрес, односно почне суђење, и без његовог присуства.

Како је објаснила, према Статуту трибунала није одређена ниједна опција као обавезна, тако да ће Судско веће на челу са судијом О Гононом Квоном проценити ситуацију, а затим донети одговарајућу одлуку.

 

Могуће наметање браниоца по службеној дужности


Према правилима Трибунала, једна од опција која, такође, стоји на располагању Судском већу је и да се Караџићу који се брани сам, наметне бранилац по службеној дужности, уколико Веће процени да "окривљени својим понашањем омета вођење судског поступка".

Јелачићева је поновила да, за сада, нема индиција да се поступак неће одвијати према заказаном распореду, без обзира на Караџићеве најаве бојкота суђења.

Караџић је у четвртак обавестио Трибунал да његова одбрана још није спремна за суђење јер му није остављено довољно времена за припрему и да се због тога неће појавити у судници.

"Ниједан заступник на свету не би могао за ово време обавити припрему одбране. Требало је да овај најкрупнији процес добије бар просечно време за припрему које износи најмање две године", истакао је Караџић, додајући да ће, чим одбрана буде спремна, о томе обавестити Судско веће и Тужилаштво.

Тужилаштво Хашког трибунала поднело је 19. октобра Судском већу прецизирану оптужницу против Караџића.

Према тој, скраћеној, верзији оптужнице, бивши председник РС оптужен је, као и у претходној, по 11 тачака за ратне злочине и злочине против човечности, укључујући две тачке за геноцид током рата у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

Караџић је 21. јула 2008. године* ухапшен у Београду, после 12 година скривања, а 30. јула је пребачен у Хаг.

Од почетка процеса негира кривицу и тврди да је 1996. закључио са америчким дипломатом Ричардом Холбруком споразум о имунитету, према којем неће бити процесуиран пред Трибуналом у Хагу.

 

* Др Радован Караџић води посебан судски поступак ради утврђивања истине да је ухапшен 18. јула 2008. године, у вечерњим сатима.

 

Извор: РТС,  24. октобар 2009, интерент издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску