• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Бојкот суда, па у штрајк глађу
Бојкот суда, па у штрајк глађу Штампа Ел. пошта
Написао Правда   
петак, 23 октобар 2009 12:42

РАДОВАН КАРАЏИЋ НАЈАВИО ЖЕСТОКУ БОРБУ ЗА ПРАВДУ У ХАГУ

Радован Караџић поручио да неће бити у судници када му почне суђење, јер му Трибунал није омогућио довољно времена да припреми одбрану

Караџић: Моје ступање у процес, под оваквим околностима, био би мој једини злочин због којег бих заслужио презир свих жртава рата и проклетство покољења

Вујачић: Радован је спреман да се чак и штрајком глађу бори за своја права, а не бих искључио ни радикалније мере


Иванишевић: Досад су окривљени имали 23 месеца да припреме одбрану, али Хаг је одлучио да Караџићу ускрати и време за припрему одбране

Бивши председник РС тражи да му се као Слободану Милошевићу омогући да се сам брани, наметнутог браниоца неће прихватити ни по коју цену

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић неће се појавити у судници Хашког трибунала у понедељак, 26. октобра, за када је планиран почетак суђења, речено је у писму којим се Караџић обратио Трибуналу.

Злочин суда


У писму судијама, Караџић је назначио да одбрана није спремна за процес чији је почетак најављен за понедељак.

– Моје ступање у процес, под оваквим околностима, био би мој једини злочин, због којег бих заслужио презир свих жртава рата и проклетство покољења. Данас, с обзиром на преурањено заказивање почетка суђена, изгледа да је та моја кооперативност дала резултате веома штетне по мене, по право и по правду. Као резултат, имамо најгори могући сценариј, који би морао бити избегнут по сваку цену – почетак процеса који није припремљен – стоји у Караџићевом писму.

Понављајући да верује да по више основа није требало да се нађе пред Трибуналом, бивши председник Српске подсећа судије да је, када се већ нашао, сарађивао са судом у уверењу да ће овај процес бити егземпларан и запамћен као модел фер суђења и осветљавања кризе на начин права и правде.

– Процес који ће одредити будуће односе народа у региону за најмање наредно столеће, а можда и заувек – навео је Караџић у писму Трибуналу.

Он је раније тражио да му суд продужи време за припрему, наговештавајући да би био спреман за процес у мају или јуну следеће године, али је Трибунал то одбио.

Радикалне мере


Правни тим бившег председника Републике Српске уверен је да ће Караџић у понедељак предузети радикалније методе како би се изборио за правичност процеса који се против њега води.

Тако адвокат Светозар Вујачић наводи да га не би изненадило уколико би Радован Караџић ступио у штрајк глађу.

– Наш клијент одлучио се да бојкотује суђење јер му није дозвољен рок који му је потребан, како би припремио своју одбрану. У понедељак ће се знати које ће радикалне методе Караџић предузети. Не бих искључио могућност штрајка глађу, јер он у овој ситуацији нема избора. Плаши ме, али се надам да му неће наметнути браниоца. Очекујем да и Радовану Караџићу, као и Слободану Милошевићу, дозволе да се брани без наметнутог браниоца. Чак и да му гарантују да ће га ослободити, он не би прихватио да има браниоца. Ко може боље да га брани од њега самог, јер је он присуствовао свим тим догађајима? – рекао је Вујачић.

И адвокат Миливоје Бата Иванишевић наводи да је све у рукама Радована Караџића.

– У овом случају види се велика неправда која се примењује према Караџићу. Он се за своја права обратио и СБ УН, која треба да се позабави правдом у Хашком трибуналу. До сада се од подношења тужбе до почетка суђења окривљенима давао рок од 23 месеца да припреме своју одбрану. Њему то није дозвољено. Имајући у виду да је тужба комплетирана тек пре неколико дана, имао је само пет месеци да спреми одбрану, што је недовољно – истиче Иванишевић.

П. Јеремић

 

Извор: дневни лист Правда, 23. октобар 2009, интерент издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску