• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Мандић против Караџића
Мандић против Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
среда, 21 октобар 2009 20:10

Е. Р, 21.10.2009 12:45:46
Последња промена: 21.10.2009 20:30:46

ХАШКО тужилаштво послало је у среду тужилаштву и првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу списак првих сведока које ће извести на суђењу против њега.

Први на списку сведока, који ће се у новембру појавити у судници је Сулејман Црнчало који је већ сведочио у процесу против некадашњег председника Скупштине РС Момчила Крајишника. Црнчало ће, како се претпоставља, говорити како је са другим муслиманима напустио кућу, у лето 1992. године.


После њега, пред судијама би требало да се појави Херберт Окун, који је на почетку сукоба у БиХ био заменик Сајруса Венса, специјалног изасланика УН за Балкан. Као амерички дипломата присуствовао је састанцима тада водећих политичара БиХ. Између осталих био је и на преговорима о подели БиХ које су у Грацу 1991. водили Караџић и Мате Бобан.

Како је планирало тужилаштво, у судници ће се најдуже задржати Момчило Мандић, министар правде у РС, док је на њеном челу био Караџић. Предвиђено је да само његово главно испитивање траје четири сата.

Баш као и Црнчало, и он је сведочио на Крајишниковом суђењу. До краја 2004. године, када је Трибунал подигао последње оптужнице, спекулисало се да би и Мандић могао ускоро у Хаг. Упркос томе што није оптужен, његово име се ипак нашло у оптужници - као члан удруженог злочиначког подухвата на чијем је челу био Радован Караџић.

Најдужи стаж у сведочењу, у овој тури сведока, има Роберт Доња. Овај амерички професор за руске и источноевропске студије на Универзитету Мичиген, сведочио је против бившег председника СРЈ и Србије Слободана Милошевића, и у још 11 случајева. Увек се појављивао у улози експерта тужилаштва који је говорио о историјском прегледу, а анализирао је и стенограме са седница Скупштине РС којима су присуствовали Ратко Младић, Радован Караџић, Момчило Крајишник... За његов главни исказ против Караџића, тужилаштво је предвидело три сата.

Осим њих, тужилаштво ће у новембру увести у судницу и Арноа ван Линдена, бившег новинара Скај њуза, дипломату Колма Дојла, и Џона Вилсона, америчког професора.

Како је планирано, тужилаштво ће изнети уводну реч у понедељак и у уторак, 26. и 27. октобра, док су исти дани, али 2. и 3. новембар резервисани за Караџићеву уводну реч.

МАЈКЛ РОУЗ

О СИТУАЦИЈИ у БиХ ће, као сведок тужилаштва, говорити и пензионисани британски генерал Мајкл Роуз који је био командант Унпрофора у БиХ.

ОДБИЈЕН КАРАЏИЋЕВ ЗАХТЕВ ЗА ИЗУЗЕЋЕ СУДИЈЕ

Хашки трибунал одбио је данас захтев оптуженог Радована Караџића за изузеће судије Мелвила Берда из Тринидада и Тобага.

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца током рата у БиХ 1991-93. године. Почетак суђења Караџићу пред Трибуналом заказан је за 26. октобар.

Захтев за изузеће, Караџић је образложио тврдњом да, по закону Тринидада, Берд не може бити судија зато што је старији од 65 година, због чега је и поднео оставку у врховном суду те земље.

Одбацујући захтев, посебно веће Трибунала нагласило је да, по правилнику суда у Хагу, старост судија није критеријум за утврђивање њихове способности за тај посао.

Претресним већем у процесу против Караџића председаваће О Гон Квон, а члан ће, поред судије Берда, бити и Хауард Морисон из Велике Британије. Резервни судија биће Флавија Латанзи.

Караџића су у јулу 2008. године у Београду ухапсиле власти Србије. У првом појављивању пред судијом у Хагу, он је одбио да се изјасни о кривици по тачкама оптужнице, после чега је у спис уведено да се не осећа кривим.


Извор: Вечерње новости, 21. октобар 2009, интерет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску