• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић бојкотује суђење
Караџић бојкотује суђење Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / Политика   
четвртак, 22 октобар 2009 10:02

Одбрана годину дана добијала „фалш” документа: Радован Караџић


ХАГ – Оптуженик Хашког трибунала Радован Караџић обавестио је тај суд да његова одбрана није спремна за суђење које би требало да почне 26. октобра јер јој није остављено довољно времена за припрему и да се због тога неће појавити пред Трибуналом.

„Обавештавам Трибунал да моја одбрана није спремна за процес против мене, који би почео, како је одређено, 26. октобра и да се због тога нећу појавити пред вама”, наведено је у Караџићевом поднеску, на енглеском, судијама поводом почетка суђења.


У верзији на српском истог поднеска указује се на неспремност одбране за суђење, али није наведено да се Караџић неће појавити пред Трибуналом.

„Ни један заступник на свету не би могао за ово време обавити припрему одбране. Требало је да овај најкрупнији процес добије бар просечно време за припрему које износи најмање две године”, истакао је Караџић.

Он је обећао да ће његов тим наставити да се интензивно припрема и да то може да уради много брже и раније него било који други тим или појединац.

„Чим будемо спремни са задовољством ћу о томе информисати Веће и Тужилаштво неколико недеља унапред”, навео је он.

Караџић је истакао да је реч о историјском процесу који ће утврдити истину о конфликту 1990-их и „запечатити многе судбине и оправдати или исправити огромне непревде”.

Процес је, како је додао, од велике важности и за са сам Трибунал јер ће „показати шта је и какав би требало да буде тај суд”.

„Упркос томе он се одвија у неправедним условима у којима је одбрана ускраћена за апсолутно минималне услове за припрему”, оценио је Караџић.

„Овај процес није спреман за почетак једноставно зато што одбрана није добила довољно времена ни ресурса да се припреми”, изнео је овај хашки оптуженик, напомињући да је одбрана годину дана добијала „фалш”, а квалитетан материјал тек у последњих пет месеци.

Тужилаштво Хашког трибунала поднело је у понедељак судском већу прецизирану оптужницу против Караџића, по којој би требало да му се суди, почев од 26. октобра.

Према овој скраћеној верзији оптужнице у односу на доказе који ће бити представљени током процеса, коју је тужилаштво израдило по налогу судског већа, бивши председник Републике Српске је и даље оптужен по 11 тачака за ратне злочине и злочине против човечности, укључујући и две за геноцид током рата у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

Караџић је 21. јула 2008. године ухапшен* у Београду, после 12 година скривања, а 30. јула је пребачен у Хаг.

Танјуг
[објављено: 22/10/2009]

Извор: Политика, 22. октобар 2009, интернет издање

 

* Др Радован Караџић води посебан судски поступак ради утврђивања истине да је ухапшен 18. јула 2008. године, у вечерњим сатима.

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску