• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тражи резолуцију УН
Караџић тражи резолуцију УН Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
понедељак, 19 октобар 2009 15:10

субота, 17. окт 2009, 08:47 -> 10:17
Караџић тражи резолуцију УН

Радован Караџић затражио од Савета безбедности УН да донесе резолуцију којом ће признати споразум о његовом имунитету потписан 1996. године са Ричардом Холбруком.

Бивши предесдник Републике Српске (РС) Радован Караџић затражио је од Савета безбедности да се призна његов споразум о имунитету пред Трибуналом у Хагу, који је, како тврди, потписао 18. јула 1996. године са америчким дипломатом Ричардом Холбруком.


Караџић о споразуму са Холбруком
(Хашки трибунал, 3. марта 2009. године) - са сајта РТС
У писму упућеном председнику Савета безбедности Ле Луонг Минху, Караџић је објаснио да је Жалбено веће Хашког трибунала одбило је да призна постојање тог споразума и његов утицај на процес који се води против њега без резолуције, наводи се у саопштењу Хашког трибунала.

Из тог разлога позвао је Савет безбедности да призна и оснажи споразум о имунитету од кривичног прогона у трибуналу, који је како тврди Караџић, Холбрук са њим закључио управо у име тог тела.

Бивши председник РС је у писму председнику Минху указао и на "историју тог случаја", наводећи да је 18. јула 1996. године са Холбруком закључио споразум према коме је Караџић пристао да се повуче из политичког и јавног живота, док се Холбрук сложио да се Караџић не суочи с оптужбама Хашког тужилаштва".


Караџић: Холбрук је требало да се побрине о резолуцији


Караџић је додао да није било "на њему да тражи доношење резолуције Савета безбедности о споразуму, већ да је за то требало да се побрине Холбрук, када су прављени споразуми о надлежностима УН, као што је то учињено у Дејтону".

Поред тога, Караџић тврди да је тај споразум био признат од међународне заједнице и подсећа да се "слободно кретао по Босни упркос присуства Сфора и Ифора", али да је Хашки трибунал после његовог хапшења 2008. године одбио да призна споразум.

Караџић је подсетио и да је Тужилаштво у више наврата мењало свој однос према споразуму, најпре тврдећи да није постојао, а потом да нема утицаја на процес.

Бивши предесдник РС навео је да би преседан Хашког трибунала у његовом случају окончао могућности да дипломате решавају конфликте по свету.

"Шта ће бити ако се сада председник Авганистана сустретне с понудом Холбрука? С обзиром на моје искуство, он ће затражити резолуцију Савета безбедности пре прихватања било какве понуде или уласка у било који споразум", закључио је Караџић.

Према његовим речима уколико Савет безбедности не жели да стане иза својих дипломата које преговарају широм света - од Судана до Хондураса - да би окончали кризе, онда убудуће не може ни очекивати да они буду озбиљно схваћени.

Почетак суђења Радовану Караџићу заказан је за 26. октобар.

Извор: РТС, 17. октобар 2009, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску