• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Пост до смрти
Пост до смрти Штампа Ел. пошта
Написао Правда   
четвртак, 15 октобар 2009 15:02

РАДОВАН КАРАЏИЋ СПРЕМАН ДА СЕ И ШТРАЈКОМ ГЛАЂУ БОРИ ЗА СВОЈА ПРВА У ТРИБУНАЛУ
15 октобар 09

Трибунал је Караџићу заказао суђење за 26. октобар, међутим, бивши лидер РС тражи одлагање почетка процеса, јер до краја октобра не може да прочита 950.000 страница докумената, колико је Тужилаштво припремило против његаПравни тим Радована Караџића израчунао да би бивши председник РС морао дневно да прочита 20.000 страница како би успео да припреми одбрану до краја месеца, јер Тужилаштво располаже материјалом који, поређан у ред, износи четири километара


Лука Караџић: Радован је спреман да престане са узимањем хране и да остатак живота проживи на строгом посту, само на води. Плашим се да мој брат не доживи судбину Слободана Милошевића

Иванишевић: Караџић тражи да му суђење почне најраније у мају. До тада би, уз велике напоре, и успео да спреми материјал. Овако, све се ради под присилом, и уплашен сам за њега

Вујачић: Караџићу су ускраћена сва права, једино право које му не могу ускратити јесте да штрајком глађу тражи своја права. Плашим се кобних последица по његов живот

Суђење Радовану Караџићу почеће 26. октобра, а његов брат Лука и браниоци првог председника Републике Српске страхују да би због ове одлуке Караџић могао да протестује штрајком глађу.


– Радован је верник и он никада не би штрајковао глађу, али је спреман да, због одбијања Трибунала да му помери суђење како би припремио одбрану, престане са узимањем хране и да до краја живота буде на строгом посту, само на води – каже брат бившег председника Лука Караџић.

Објашњавајући, рођени брат бившег председника каже да је Караџић добио 950.000 страница материјала, те да све то треба да проучи до почетка суђења.

– Жалбено веће је одбило да прекине процес. Радован није још увек добио поднесак суда о томе да му се суђење помера за јун следеће године. Не знам како ће успети да до 26. октобра, када му почиње суђење, ако тако остане, припреми 950.000 страница колико му је додељено. Не знам да ли то може и компјутер да припреми – казао је Лука Караџић.
Он признаје да се плаши да би његовог брата могла да задеси судбина Слободана Милошевића.

– Радован је сада растрган на неколико фронтова. Једини начин да се избори за своја права је жестока борба коју мора да води против Трибунала. Плашим се, ако крене у штрајк глађу или ригорозан пост, да ће то бити до смрти. Верујем у Радованову победу, јер он у Хагу не брани себе већ српство – рекао је Караџић.

Миливоје Бата Иванишевић, бранилац Радована Караџића, каже да је став правног тима да се не прихвате рокови у којима није могуће да се спреми сав материјал.

– Караџић прихвата да му суђење почне у јуну, месец дана пре или касније. До тада би, уз велике напоре, и успео да спреми материјал. Овако, све се ради под присилом и уплашен сам за њега. Све ми личи на то како је завршио Милошевић и како се поступа са Шешељем. Ништа ме не би изненадило, можда крене и у штрајк глађу, што би га одвело у смрт – каже Иванишевић.

Према његовим речима, материјал који добија бивши председник Републике Српске је огроман, и немогуће га је спремити до 26. октобра, за када је планиран почетак суђења.

– Уколико не одложе почетак процеса до јуна, у судници неће бити никог осим судије и тужилаштва. Ако суђење почне раније, Караџић неће имати фер процес, јер је одбрана имала мање времена од Тужилаштва да припреми процес – истиче Иванишевић.

И члан Правног тима за одбрану Радована Караџића, Светозар Вујачић, уплашен је за живот свог клијента. Илуструјући обимност материјала који је Хаг припремио против Караџића, Вујачић је навео да је, прерачунато у километрима, Тужилаштво припремило документацију дугу чак четири километра.

– Караџић је спреман и да се изгладњивањем избори за своја права. Пошто су му сва права ускраћена, једино право које му не могу ускратити јесте да штрајком глађу тражи своја права. То никако не бих искључио, али се плашим кобних последица по његов живот – рекао је Вујачић.

Караџић је у поднеску објављеном јуче упозорио Трибунал да неће учествовати у „суђењу-представи“, ако му суд не буде дао довољно времена да се припреми.

П. Јеремић – Ј. Велиновић

 

Извор Правда, 15. октобар 2009, интерет издање

:

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску