• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Брамерц: Суђење Караџићу две и по до три године
Брамерц: Суђење Караџићу две и по до три године Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Вечерње новости   
уторак, 20 октобар 2009 14:20

Бета, 20.10.2009 13:21:19

БРИСЕЛ - Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је да ће суђење некадашњем лидеру Републике Српске Радовану Караџићу трајати "између две и по и три године".

"Ми желимо суђење које ће одразити величину почињених злочина, које даје место жртвама да испричају њихове приче и да то буде изводиво. Судије су нам тражиле да делимично редукујемо оптужницу. Коначни резултат је сасвим прихватљив. Јасно ћемо показати шта се догодило на Балкану", рекао је Брамерц у интервјуу за данашњи белгијски "Соар".


Према њкеговим речима, у измењеној оптужници задржана су четири почетна елемента: етничко чишћење у општинама, опсада Сарајева, масакр у Сребреници и узимање "плавих шлемова" за таоце.

Упитан колико ће трајати суђење, он је одговорио да ће то бити између "две и по и три године" и подсетио да "оптужба има 300 сати, односно годину дана, а исто толико и одбрана".

Према његовим речима, позвано је више од 400 сведока, међу којима су очевици злоцина, војни експерти, личности које су радиле у региону за УН или биле у политици и које могу да злочине ставе у контекст у коме су се догодили.

На питање о Караџићевој тврдњи да је са Ричардом Холбруком постигао договор да добије имунитет од суђења у замену за повлацење из јавног живота, Брамерц је казао: "Трибунал је одговорио да чак и да је било таквог споразума, који нико никада није видео, не би имао никакве правне последице на процедуре које су у току".

"Јер, нико не може да да имунитет када се ради о међународној правди и стога немамо никаквог разлога да позовемо Холбрука".

На питање да ли истрага о скривању Караџића може да помогне у хапшењу генерала Ратка Младића, такође хашког бегунца, Брамерц је одговорио да се у Трибуналу  "полази од принципа да су то две одвојене мреже" и додао да има поверења у екипу у Србију којој је поверена потрага за Младићем и Гораном Хаџићем.

Извор: Вечерње новости, 20. октобар 2009, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску