• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Радован на Чекању
Радован на Чекању Штампа Ел. пошта
Написао Глас јавности   
четвртак, 15 октобар 2009 21:37
ЖАЛБЕНО ВЕЋЕ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА ПОНОВО ОДЛОЖИЛО ПОЧЕТАК СУЂЕЊА КАРАЏИЋУ


Суђење бившем лидеру Републике Српске, које је првобитно било заказано за 19. октобар, почеће 26. октобра или касније. Жалбено веће наложило је да суђење буде одложено за једну недељу, рачунајући од дана када Тужилаштво преда оптужницу

БЕОГРАД - Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу, које је првобитно било заказано за 19. октобар, па померено за 21, почеће 26. октобра. Или, касније. Жалбено веће Хашког трибунала наложило је да суђење буде одложено за једну недељу, рачунајући од дана када Тужилаштво преда оптужницу у складу са налогом судија у којој би биле обележене општине, места злочина или инциденти који неће бити предмет извођења доказа на овом суђењу. Оптужница би требало да буде комплетирана 19. октобра.

У образложењу одлуке наводи се, између осталог, да је време које преостаје Караџићу за преглед обележене оптужнице веома кратко и доводи до ризика вођења неправичног суђења. Даље се истиче да је Судско веће имало обавезу да обезбеди Караџићу довољно времена да прочита обележену и појашњену оптужницу пре почетка суђења и да би пропуст да се то учини, представљало злоупотребу дискреционог права.

- Судско веће којем је предмет додељен накнадно ће издати посебан налог којим ће заказати почетак суђења - рекла је портпарол судског дела Трибунала Нерма Јелачић.

Уколико буде заказано за 26. октобар, суђење лако може да западне у кризу. На ово упозорава адвокат Горан Петронијевић, члан Караџићевог тима за припрему одбране, који истиче да је оптуженом потребно најмање 10 месеци да би спреман ушао у судницу.

СУЂЕЊЕ НЕЋЕ БИТИ ФЕР?
Адвокат Горан Петронијевић каже да Радован Караџић сматра да суђење неће бити фер уколико не добије 10 месеци за припрему од момента када оптужница буде комплетирана.
- Примера ради, требало нам је неколико месеци да обрадимо неке општине, које су касније избачене из првобитне оптужнице - закључује Петронијевић и додаје да без обзира на све Караџић неће одустати од одлуке да се сам брани на фер, а не „папирном“ суђењу.- Др Караџић жели фер суђење а не, како има обичај да каже, да се све смандрља за неколико месеци. Он је од маја добио више од милион страница материјала у електронској форми и углавном на енглеском, што изискује време и отежава припрему одбране. Заборавља се да је реч о по обиму највећем процесу, а Караџића две тачке оптужнице терете за геноцид. Због тога у судницу мора да уђе припремљен. Морају се утврдити чињенице које су се провукле кроз друге оптужнице - наглашава Петронијевић.

С друге стране, Веће сматра да Караџићеви правни саветници и помоћници представљају „значајну подршку“ за припрему одбране оптуженог који инсистира да се сам брани.

Петронијевић, међутим, наводи да се заборавља да је тим комплетиран тек у јулу, јер су двојица адвоката шест месеци чекали на именовање, као и да се тим суочава с бројним проблемима.

Према његовим речима, материјална средства која је Караџић добио за припрему одбране четири пута су мања од оних прописаним Правилником Трибунала за оптужене који се сами бране, а и нередовно се исплаћују.

- Тужилаштво је добило много више пара, а однос времена за припрему за суђење је 1:10. Њихових 13 година и наших 13 месеци. Где је ту једнакост оружја - пита Петронијевић.
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску