• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Неизвестан почетак суђења Караџићу
Неизвестан почетак суђења Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 06 октобар 2009 18:14
уторак, 06. окт 2009, 16:39 -> 17:55

Почетак суђење Радовану Караџићу одложен са 19. на 21. октобар, а могуће је и даље одлагање због Караџићеве жалбе на одлуку да суђење почне, саопштио је председавајући судија О Гон Квон.

Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, могло би да почне 21. октобра под претпоставком да Жалбено веће до 14. октобра одлучи о његовом захтеву да се одложи почетак суђења, најавило је Претресно веће.

Током претпроцесне расправе, судија Квон је рекао да је веће одлучило да из "административних разлога" почетак суђења помери са понедељка, 19. октобра, на среду 21. октобар.

По речима судије Квона, ако Апелационо веће Трибунала не донесе одлуку о Караџићевој жалби на почетак процеса до 14. октобра, претресно веће ће размотрити даље одлагање суђења.

До тада, претресно веће намерава да настави са радом уз претпоставку да ће суђење почети 21. октобра, напоменуо је Квон.

Оптужени Караџић и данас је поновио да не постоји никаква могућност да он буде спреман за почетак суђења у октобру.

Судија Квон је рекао и да претресно веће неће искористити право да само додатно смањи обим оптужби или број тачака оптужнице против Караџића, пошто је Тужилаштво то одбило да, на позив судија, само уради ради скраћивања и убрзавања процеса.

"Судско веће, међутим, остаје веома забринуто због обима доказног поступка Тужилаштва", нагласио је Квон, примећујући да је "разочаравајуће" одбијање тужилаца да сажму поступак.

Судија, како је рекао Квон, нису биле у могућности да саме редукују оптужбе, зато што у довољној мери још не знају шта је срж доказног поступка Тужилаштва.

Одлуком већа, тужиоцима је данас наложено да свој доказни поступак против Караџића морају окончати за 300 радних сати или, како је напоменуо судија Квон, за годину дана.

Први предлог за смањивање оптужби, који је у септембру поднео тужилац Алан Тигер, претресно веће је прихватило.

Смањен обим доказа о злочинима


Тиме је смањен обим доказа о злочинима у 10 од 27 општина који ће током процеса бити изведени пред Судским већем.

Поред тога, тужилац неће изводити "неке доказе" о још "20 места злочина и инцидената" у преосталих 17 општина у БиХ, "сребреничкој енклави и Сарајеву." Број сведока оптужбе биће смањен за 62, прецизирао је тужилац.

Предлог судије Квона да размотри додатно уклањање оптужби, укључујући и оне за гранатирање сарајевске пијаце Маркале у фебруару 1994. године, те појединачна убиства у Сребреници у јулу 1995. године, тужилац Тигер је недавно одбио.

Понављајући да остаје при одлуци да се брани сам, Караџић је поновио и захтев да његовом правном саветнику Питеру Робинсону буде дозвољено да се, током суђења, обраћа Судском већу у вези са правно-процедуралним питањима.

Тврдио је да би тиме било омогућено глатко одвијање суђења јер би се тако избегле његове консултације са саветником.

Тужитељка Хилдегард Ерц-Рецлаф успротивила се томе, оцењујући да се не може дозволити Караџићу да у судници има саветника који, у ствари, делује као његов бранилац, док истовремено оптужени ужива право да се брани сам.

Караџић је то протумачио као "страх" Тужилаштва од саветника Робинсона и њега самог, а судија Квон је најавио да ће веће одлуку о томе донети ускоро.


Извор: РТС, 6. октобар 2009, интернет издање
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску