• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић од Норвешке тражи документа о наоружавању Армије БиХ
Караџић од Норвешке тражи документа о наоружавању Армије БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
четвртак, 09 јул 2009 21:14
09.07. 2009. 18:50

Бивши предсједник Републике Српске (РС) Радован Караџић затражио је да Хашки трибунал обавеже Владу Норвешке да достави документа која се односе на доставу оружја у Тузлу у фебруару 1995. године, као и све извештаје служби безбједности у вези са убиством цивила на пијаци Маркале у Сарајеву 5. фебруара 1994. и 28. августа 1995. године.

У поднеску, који је данас објављен, наводи се да су припадници норвешких снага УНПРОФОР-а и хуманитарни радници у фебруару и марту 1995. године били очевици испорука оружја САД Армији БиХ на аеродрому у Тузли, јавља дописник Срне из Хага.

Караџићева одбрана подсјећа да је у то вријеме на снази био ембарго на наоружање, као и забрана летова изнад БиХ. Испоруку оружја, према тврдњи Караџићеве одбране, надгледали су Американци у цивилним одијелима.

Након што су о овоме обавијештене и УН, тадашњи амерички министар одбране Вилијем Пери званично је негирао да је Вашингтон наоружавао Армију БиХ.

У свом поднеску, Караџић се позивао на књигу „Обавјештајни рад и рат у Босни“ холандског експерта за обавјештајна питања Кеса Вибеса, који је својевремено објавио да су у истрази коју је спровела холандска Влада у архивима БиХ пронађени документи према којима је 14. фебруара 1995. године са аеродрома у Тузли у Жепу, а затим у Сребреницу, превезено 40 митраљеза и војна опрема. У том периоду оба града су била заштићене и демилитаризоване зоне УН.

Податке из Вибесове књиге Караџић цитира, уз тврдњу да је експлозије на Маркалама, за које су окривљени Срби, изазвала Армија БиХ.

„Истрага Владе Холандије утврдила је да су разни припадници обавјештајних и безбједностих служби из Канаде, Велике Британије, Данске, Шведске, Норвешке, Белгије и Холандије, независно једни од других, утврдили да су гранатирање починили припадници Армије БиХ, у намјери да босанске Србе прикажу у лошем свјетлу и обезбиједе интервенцију међународне заједнице“, наглашава се у поднеску, уз тврдњу да власти у Ослу имају и остала документа која потврђују ове наводе.

Амбасада Норвешке у Хагу обавијестила је Караџићеву одбрану да ће разморити само захтјев за сарадњу или налог који изда Трибунал.

(Срна)

У рубрици Захтеви, можете погледати или преузети захтеве за достављање релевантних докумената које је др Радован Караџић упутио државама и међународним организацијама.

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2009 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску