• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: 'Рат у БиХ је био бескорисна вјежба'
Караџић: 'Рат у БиХ је био бескорисна вјежба' Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
недеља, 23 август 2009 19:38

Петак, 21 Август 2009 12:02

Некадашњи предсједник Републике Српске (РС) Радован Караџић сматра да је рат у БиХ био бескорисна вјежба, те да су муслимани 1995. године добили исту територију, која им је нуђена 1992. године Лисабонским споразумом, који су одбацили.

Караџић је у писаном интервјуу за "Finencial Times" најавио да ће, у оквиру припрема за своју одбрану од оптужби за геноцид и ратне злочине, тражити да се суди западним силама којима је у интересу био распад Југославије.

 

Он је рекао да је већ почео да тражи информације од земаља као што су Њемачка, Француска, Велика Британија и САД, које ће му пружити детаље како су у први план ставиле своје стратешке личне интересе испред мира етничких група на Балкану.

Надам се да ће народи у БиХ, на основу суђења мени, схватити шта су нам чинили чланови међународне заједнице и како смо манипулисани, рекао је Караџић, који је тражио и од Италије и Малте извјештаје од испоруци оружја армији БиХ.

Караџић је оцијенио да су високи педставници декретима успјели да измијене слово и дух Дејтонског споразума и додаје да је, ипак, оптимиста, да може доћи до позитивних промјена када се дозволи да се у БиХ врати демократија умјесто диктатуре.

Изражавајући жаљење због рата у БиХ, Караџић не признаје личну кривицу. Он тври да су лидери босанских муслимана морали поштовати споразум, који су испословали званичници ЕУ (Лисабонски споразум) управо прије избијања сукоба, дијелећи земљу на три одвојене националне јединице.

Распад није био у интересу народа Југославије, али је био у интересу одређених западних сила након смрти Тита, пише Караџић.

Караџић није желио да каже како ће окарактерисаи масакр у Сребреници у јулу 1995. године - које је суд већ оцијенио као геноцида - нити "опсаду Сарајева" која је трајала три и по године.

Истраживања Караџића могла би бити разлог за одлагања суђења које сви чекају. Очекује се да ће суђење почети у наредних неколико седмица, након што је јуче судија Јан Бономи рекао је да процес може кренути.

Караџић ће се бранити сам, као и Слободан Милошевић, бивши предсједник Србије и Југославије, који је умро у затвору прије три године.

Срби су се првобитно борили да остану у саставу Југославије, у којој су чинили највећу групацију - наводи лист.


Срна

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску