• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Неизвесно одлагање суђења
Неизвесно одлагање суђења Штампа Ел. пошта
Написао Глас јавности   
петак, 02 октобар 2009 14:40

БИВШИ ЛИДЕР РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОЧЕКУЈЕ ОДЛУКУ АПЕЛАЦИОНОГ ВЕЋА ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

Радован Караџић у жалби Трибуналу наводи да не жели никакве импровизације током суђења и да ће то бити могуће уколико добије примерен период за припрему

БЕОГРАД - Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану, Караџићу у Хашким трибуналу заказано за 19. октобар, неизвесно је да ли ће бити одложено, јер се још чека одлука Апелационог већа Трибунала. Правилник Трибунала није предвидео рок у коме та одлука треба да буде донета, али се може очекивати ускоро. За 6. октобар заказана је претпретресна конференција, а тада би могло да се зна да ли је уважена жалба оптуженог да суђење почне касније.


Став Караџића, кога тужилаштво Хашког трибунала терети за геноцид и злочине против човечности над муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца за време рата у БиХ 1992-95. године, јесте да не жели никакве импровизације током суђења. То ће бити могуће, како је између осталог навео у жалби, уколико добије примерен период за припрему пре него што суђење почне.

Адвокат Горан Петронијевић, члан Караџићевог тима за одбрану, каже за Глас јавности како очекује да ће бити одобрен њихов захтев за каснији почетак суђења јер немају довољно времена да се припреме за процес.

ТРИБУНАЛ БРАНИ ПРЕТХОДНЕ ОДЛУКЕ


Горан Петронијевић сматра да је намера Трибунала да их што пре, неспремне, уведу у судницу и спрече да се боље припреме за објашњење кључних ствари - узрока и последица рата, Сребренице и Маркала.


- Њихов циљ је да не будемо спремни да им одговоримо. И претходне пресуде су донете на исти начин. Ако успемо да се озбиљније позабавимо, на пример Сребреницом, и отворимо бројна питања, почев од броја и имена страдалих, ко је и када страдао, биће доведени у питање сви досадашњи поступци. Ствари треба да рашчистимо до краја, а Хашком трибуналу, који се бори за своје бивше одлуке, то није у интересу - истиче Петронијевић.



- Очекујемо да Апелационо веће узме у обзир и правилно сагледа све елементе, почев од сложености предмета и оптужнице, тежине оптужби, околности у којима је Караџић, попуњености његовог тима помоћника, до обима материјала које нам је доставило тужилаштво - каже Петронијевић, наводећи као важан елемент за каснији почетак суђења чињеницу да тужилаштво још није дефинисало оптужницу.

- Оптужница се често скраћује, па је са 43 скраћена на 27 општина, најављује се смањење на 18, а сугестија је да се сведе на 10 до 12, што упућује на велику бојазан да је пресуда већ донета. То и наш тим, који је тек недавно формиран, омета у раду. Јер, ако смо се припремили за четири општине, а њих избаце из оптужнице, изгубили смо много драгоценог времена - каже Петронијевић.

Осим овога, Караџићев тим за припрему одбране наилази на бројне проблеме.

- Много је опструкције, од нередовних исплата надокнада које је одредио Трибунал, које су толико ниске да не покривају трошкове, до неуредног достављања документације, и то само на енглеском језику. Доста времена губимо на преводу, јер морамо да нађемо преводиоца који барата стручном терминологијом. Највероватније је то део притиска на Караџића да одустане од намере да се сам брани - закључује Петронијевић. 


Извор: Глас јавности, 2. октобар 2009, интернет издање

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску