• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Делић разнио Маркале
Делић разнио Маркале Штампа Ел. пошта
Написао Срна / Фокус   
петак, 02 октобар 2009 11:08

| 01.10.2009 20:00

Бивши предсједник РС Радован Караџић демантовао је у писму високом представнику у БиХ Валентину Инцку да су Срби у БиХ одговорни за гранатирање на пијаци "Маркале", у Сарајеву, 1994. године и 1995. године и за те догађаје оптужио Муслимане.

Караџић пише да је веома забринут због тога што је Инцко заједно с ОЕБС-ом и Савјетом Европе најжешће осудио изјаве предсједника Владе РС, Милорада Додика, у којима је порекао природу ратних злочина на "Маркалама".

 


- На мом суђењу тужилаштво ће имати терет да докаже ван сваке сумње да су догађаји на пијаци "Маркале" била гранатирања за која су одговорни Срби из БиХ.

Имам свако право да се браним од тих оптужби и да их демантујем што и чиним најжешћим ријечима - наводи Караџић у писму Инцку.

Он је изразио очекивање да ће докази на његовом суђењу пред Хашким трибуналом показати да су те догађаје изазвали Муслимани из БиХ, који су окрутно жртвовали сопствени народ да би охрабрили интервенцију НАТО-а и западних снага.

Од експлозије на пијаци "Маркале" у фебруару 1994. године погинуло је 68 људи, а у августу 1995. године 37. У оба напада рањено је укупно више од 200 особа. Караџић указује да иницијалном истрагом УН о оба инцидента није могло да се дође до закључка која је страна одговорна.

- Послије првог инцидента на "Маркалама", извјестилац УН нагласио је да су УН добиле извјештај у коме се каже да су Муслимани одговорни за гранатирање пијаце - наводи се у писму које носи датум 30. септембра.

Бивши предсједник РС додаје да је један британски лист у августу 1994. године писао о томе да високи званичници УН вјерују да босански Муслимани убијају сопствени народ, те да је та информација дошла из повјерљивих извјештаја УН.

У вези с другим нападом на "Маркалама", Караџић пише да су руски обавјештајци рекли да су гранатирање извршиле снаге муслиманског команданта Расима Делића.

- Осим тога, УН су имале индиције да су овај напад заиста извели Муслимани - додаје Караџић у писму Инцку.

Он наводи да је ово само мањи примјер поузданих информација које сугеришу да су изјаве премијера Додика тачне.

- Најважније од свега нисте у праву када покушавате да угушите легитимну расправу о догађајима који су предмет мог суђења. Да ли ћете затворити телевизијске и радио-станице током мог суђења када будем представио доказе о овим догађајима? Да ли је ово рјешење које видите за БиХ - гушење слободе изражавања и поштене дебате - пита Караџић Инцка.

Он је затражио од високог представника да заузме демократичнији и толерантнији став према расправи о догађајима који су предмет Караџићевог суђења у Хагу. (Срна)

Тужилаштво прижељкује маратонски процес


Радован Караџић оптужио је Тужилаштво Хашког трибунала да против њега хоће да води маратонски процес, као својевремено против бившег предсједника Србије и СРЈ Слободана Милошевића, који је умро у петој години суђења.


Бивши предсједник РС оптужио је Тужилаштво за политички кукавичлук.


- Док Муслимани протестују сарајевским улицама палећи фотографије судија Трибунала, Тужилаштво одбија да одговори на сугестију судија - наводи се у објављеном поднеску


Извор: Фокус, 1. октобар 2009, интенет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску