• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Тужилаштво тражи смртну казну за мене
Караџић: Тужилаштво тражи смртну казну за мене Штампа Ел. пошта
Написао Танјунг / PRESS onLine   
среда, 30 септембар 2009 22:41

ХАГ, 30.09.2009.

Противљење хашког тужилаштва предлогу суда да смањи обим оптужби против Радована Караџића и редукује доказне предлоге ради краћег процеса, представља "политички кукавичлук и тражење смртне казне", навео је бивши опредседник Републике у поднеску који је објавио Хашки трибунал.

Реагујући на одбијање тужиластва да прихвати предлог претпретресног судије О Гон Квона за редуковање оптужнице, Караџић је у поднеску навео и да "тужилаштво издиже политиканство изнад права", чега би, како је навео, требало да се стиди. Караџић је подсетио на својевремени чланак јужнокорејског судије Квона који је био у судском већу у процесу против бившег председника Југославије и Србије Слободана Мислошевића, да су судије биле приморане да траже од тужилаштва да редукује предмете оптужби како би завршавали предмете у времену које им је оставио Савет безбедности Уједињених нација...

"Предлог тужилаштва да се маратонско суђење одвија "спринтерским корацима" пет дана у недељи, такође показује да уместо да је научило лекцију из Милошевићевог случаја, оно жели да понови исте грешке - успевши да суђењем Милошевића доведе до (његове) смрти, сада жели и смртну казну за Караџића", навео је бивши председник РС.

Караџић је мишљења да тужилаштво жели да добије пресуду без доказивања случаја па тражи од судског већа да не дозволи "такво извртање правде" .

Тужилаштво је прошле седмице одбило да смањи обим оптужби и доказних предлога против Караџића наводећи да би то било противно интересима правде.

Хашко тужилаштво је тако одбило сугестију председавајућег судије О Гон Квона да извођење доказа оконча за годину дана.

Судија Квон је, на последњој статусној конференцији 8. септембра, сугерисао да тужиоци одустану од извођења доказа за експлозију на сарајевској пијаци Маркале, 4. фебруара 1994, констатујући да "постоји контраверза о томе ко је гранату испалио".

Судско веће, по правилима Трибунала, такође може смањити обим оптужби ради краћег процеса, уколико тужиоци то одбију.

Караџић је у две тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и у још 11 општина у Босни и Херцеговини (БиХ), а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у БиХ уизмеђу 1992-1995. Сада је на судском већу да донесе коначну одлуку о обиму оптужби и дужини извођења доказа обе стране на суђењу Караџићу чији је почетак планиран за 19. октобар.

 

Извор: PRESS online, 30. септембар 2009, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2009 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29      

Помоћ за Републику Српску