• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Предлог корејског судије тужилаштву Трибунала изазвао негодовање у БиХ
Предлог корејског судије тужилаштву Трибунала изазвао негодовање у БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Глас јавности   
петак, 11 септембар 2009 13:06

Бошњаци љути на О Гон Квона


Председавајући судског већа у процесу против Радована Караџића предложио тужилаштву Трибунала да из оптужнице против бившег лидера РС избаци злочин на Маркалама јер постоји спор у вези с тим ко је испалио гранату

БЕОГРАД - Предлог председавајућег судског већа у процесу против Радована Караџића, корејског судије О Гон Квона, да хашко тужилаштво из оптужнице против бившег председника РС избаци злочин на Маркалама изазвао је много буре у БиХ.


Судија Квон сугерисао је тужиоцу да одустане од извођења доказа о експлозији на пијаци Маркале у Сарајеву, констатујући да „постоји спор у вези с тим ко је гранату испалио“. По сугестији судије, тај инцидент није репрезентативан за оптужбе против Караџића, осим ако Тужилаштво нема доказе да је бивши лидер РС лично испалио гранату или наредио да она буде испаљена. Међутим, портпарол хашког суда Нерма Јелачић, на свој начин тумачи ову препоруку корејског судије. Она, тврди да О Гон Квон није ништа предлагао ни сугерисао тужиоцу, већ да је само навео пример како се може скратити оптужница.

- Судија је рекао да о Маркалама у јавности још постоје одређене контроверзе, али да је одговорност за то дело утврђена ранијим судским пресудама. У питању су пресуде против Станислава Галића и Драгомира Милошевића. У складу с тим може се одустати од тог дела оптужнице, ако се то не тиче личне одговорности Караџића. То је био само пример, а не предлог - каже Јелачићева за Глас јавности.

Дневни аваз: Квон на страни Срба

Сарајевски Дневни аваз оптужио је судију О Гвон Квона за „србовање“, замеривши му да је ово четврти пут да се ставља на српску страну. Прва замерка односи се на то што је као члан Судског већа у међупресуди Слободану Милошевићу за злочине почињене у БиХ издвојио своје мишљење сматрајући да Милошевић није одговоран за те злочине. Други пут га прозивају јер се у време процеса БиХ против СЦГ пред Међународним судом правде у Хагу изборио за стављање забране објављивања на документе Врховног савета одбране Југославије који су били директна оптужба за злочине због којих је БиХ поднела своју тужбу. Трећи и претпоследњи пут - јер је одобрио Караџићу интервјуе док се налази у притвору.


Портпарол хашког тужиоца Олга Кавран објашњава пак да је реч о позиву судије Квона, на шта суд има право према правилу 73 бис.

- Суд у сврху правичности и ефикасности поступка може да упути позив тужиоцу да смањи обим оптужнице, у којој би се задржали репрезентативни делови. Уколико тужилаштво не прихвати позив, суд може дати обавезујући налог. Све је то у складу с правилима Трибунала - истиче Кавранова. Она није могла да каже да ли ће тужилац заиста одустати од дела оптужнице који се односи на Маркале.

Адвокат Младен Магдалинић, члан тима правних саветника Радована Караџића, каже за Глас јавности да вероватно неко прижељкује да се Маркале избаце из оптужнице јер би се доказало ко је ту заиста крив.

- Очигледно да је тај догађај крајње споран. Не плашимо се доказивања око Маркала. Штавише, прижељкујемо да то остане у оптужници. Наравно, морамо најпре да видимо како ће тужилаштво поступити и да ли ће послушати сугестију суда. Има у оптужници много ствари које желимо да рашчистимо и током суђења утврдимо праву истину, а Маркале су можда најважнија - каже Магдаленић.

Миливоје - Бата Иванишевић, такође један од правних саветника бившег председника РС, сматра да се прича о Маркалама као крунском доказу злочина Срба над муслиманима „истопила“.

- Имамо материјале који доказују серију самогранатирања, а Маркале 1 и 2 само су део њих. И Њујорк тајмс је писао да је Маркале осмислила обавештајна служба једне од земаља које су касније учествовале у бомбардовању РС, а да је реализација препуштена самим муслиманима. То је потврдио касније и руски генерал пуковник Борис Громов - изричит је Иванишевић.

 

Извор: Глас јавности, 11. септембар 2009, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2009 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску