• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тражи документа од БиХ
Караџић тражи документа од БиХ Штампа Ел. пошта
среда, 02 септембар 2009 20:59

среда, 02. сеп 2009, 14:28 -> 14:46

Радован Караџић тражи од суда у Хагу да му власти БиХ доставе документе који доказују да је Армија БиХ 1995. наоружавана из иностранства, упркос ембаргу УН. Одбрана тражи да јој власти БиХ доставе све извештаје о „састаницима представника БиХ са заступнцима влада САД или Турске“.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Хашког трибунала да обавеже власти БиХ да му доставе документе који, како тврди, доказују да је Армија БиХ 1995. наоружавана из иностранства, упркос ембаргу УН.

У данас објављеном поднеску судијама, Караџић тврди да је „открио доказе који су га навели да поверује да је босанска влада учествовала, заједно са другим владама, у тајним испорукама оружја, које је у многим случајевима употребљено за убијање невиних цивила“.


Одбрана стога тражи да јој власти БиХ доставе све извештаје и белешке о „састанцима представника владе БиХ са заступнцима влада САД или Турске, или америчких приватних организација, на којима су разматране испоруке оружја, муниције и војне опреме на аеродром у Тузли између 1. јануара и 31. марта 1995“.

Караџићевим захтевом обухваћени су и „сви извештаји, фотографије и записници о терету који су у Тузлу испоручили авиони Ц-130 током фебруара и марта 1995“, као и сви документи о пребацивању оружја и муниције из Тузле у Сребреницу или Жепу у истом периоду.

Одбрана тврди да су припадници норвешког одреда у Унпрофору и хуманитарни радници, у фебруару и марту 1995. године, били очевици испорука оружја АБиХ на аеродрому у Тузли које су надгледали Американци у цивилним оделима.

„Високи званичници УН нагађали су да су САД, било директно, било преко блиских земаља попут Турске, организовале те летове. Једне британске новине су чак повезале испоруке оружја са посетом тадашњег помоћника америчког државног секретара Ричарда Холбрука Турској, средином фебруара 1995“, пише у Караџићевом поднеску.

Караџић тврди и да је истрага коју је спровела холандска влада у архивама у Сарајеву открила документе који потврђују да је 40 митраљеза, и друга војна опрема, 14. фебруара 1995. пребачено хеликоптером са аеродрома у Тузли у Жепу, а одатле у Сребреницу. Оба града тада су била заштићене и демилитаризоване зоне УН.

Као извор за све те тврдње, одбрана се позива на књигу извесног Кеиса Вибеса чији је наслов „Обавештајни рад и рат у Босни“.

Тврдећи да власти у Сарајеву поседују извештаје и друге документе који потврђују те наводе, Караџић тражи да Трибунал обавеже БиХ да му достави те материјале, зато што власти у Сарајеву до сада нису одговориле на тај захтев који је одбрана раније упутила директно амбасади БиХ у Хагу.

Караџић је до сада Трибуналу поднео исте захтеве у вези са документима које тражи од двадесетак држава. Судско веће је више земаља позвало да спроведу претраге у својим архивама и одговори да ли поседује тражене документе.

Караџић је оптужен за геноцид и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима, као и узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95.

 

Извор: РТС, 02. септембар 2009, интернет издање

 

У рубрици Захтеви, можете погледати или преузети захтеве за достављање релевантних докумената које је др Радован Караџић упутио државама и међународним организацијама.

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2009 >
н п у с ч п с
    1 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску