• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Нови председавајући на суђењу Караџићу
Нови председавајући на суђењу Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 01 септембар 2009 21:00

уторак, 01. сеп 2009, 11:11 -> 21:15

Јужнокорејски судија О-Гон Квон именован је, уместо судије Ијана Бономија, за председавајућег Судског већа. Тужилаштво Хашког трибунала предложило смањивање обима оптужби против Радована Караџића у циљу ефикасности суђења.

Председник Хашког трибунала Патрик Робинсон именовао је јужнокорејског судију О-Гон Квона на место председавајућег Судског већа које ће водити поступак против бившег председника Републике Српске Радована Караџића, објављено је у Хагу.

Како преноси Слободна Европа, Квон ће на том месту заменити судију Ијана Бономија, који је дао оставку "због личних разлога", а налог о именовању ступа на снагу данас.


У судском већу остају судије Мишел Пикар и Кристоф Флиге, а очекује се да Веће ускоро донесе одлуку о одређивању почетка суђења Караџићу. Судија О-Гон Квон, као и судија Робинсон, био је члан Судског већа које је судило бившем председнику Србије и СР Југославије Слободану Милошевићу, који је 11. марта 2006. преминуо у притворској јединици.

Судија О-Гон Квон је рођен 2. септембра, 1953. године у Јужној Кореји.

Дипломирао је на Правном факултету Државног универзитета у Сеулу (1972-1976) где је завршио и постдипломске студије 1980. године.

Члан је Претресног веће трећег Међународног кривичног суда за бившу Југославију од новембра 2001. године.

Предлог смањења обима доказа


Тужилаштво Хашког трибунала предложило је, одговарајући на налог судског већа, смањивање обима оптужби против Радована Караџића, како би суђење било брзо и ефикасно.

По предлогу тужилаца, ниједна од тачака неће бити уклоњена из оптужнице, али ће бити смањен обим доказа о злочинима у 10 од 27 општина који ће током процеса бити изведени пред судским већем.

Караџић је у две тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још 11 босанских општина, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.

Тужилац Алан Тигер је наговестио да неће изводити неке доказе о још 20 места злочина и инцидената у преосталих 17 општина у БиХ, сребреничкој енклави и Сарајеву.

"Тиме ће број сведока оптужбе бити смањен за 62", прецизирао је тужилац. У поднеску се изражава спремност оптужбе да одустане од још око 60 сведока, уколико у спис буду прихваћене чињенице из пресуда у другим процесима пред Трибуналом.

Караџић је више пута нагласио да ће се противити прихватању пресуђених чињеница из других случајева.

Судско веће је недавно позвало тужиоце да размотре смањивање обима оптужби против Караџића, уклањањем читавих тачака или неких навода из оптужнице.

Судије су тада назначиле да ће, ако тужиоци то не учине, само одредити о којим ће наводима оптужнице саслушати доказе, водећи рачуна да они буду репрезентативни.

Извор: РТС, 1. септембар 2009, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2009 >
н п у с ч п с
    2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску