• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: САД наоружавале муслимане преко Техерана
Караџић: САД наоружавале муслимане преко Техерана Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / В. новости   
петак, 28 август 2009 14:21

27.08.2009 14:16:49

БРИСЕЛ - Бивши лидер босанских Срба Радован Караџић изјавио је да су грађански рат у Босни желеле и организовале велике силе попут САД, Велике Британије, Немачке и Француске и оптужио САД да су наоружавале босанске муслимане сарађујући са Ираном у шверцу оружја из Техерана у Сарајево.

"Постоје документи који доказују да су САД, Немачка, Француска и Велика Британија планирале распад Југославије и крвави грађански рат у Босни и Херцеговини много пре него што сам се појавио на политичкој сцени," рекао је Караџић у писаном интервјуу из притворске јединице у Хагу италијанској новинској агенцији Анса.

Према његовим речима, рат у Босни су подстакле и потрхрањивале тајне службе тих земаља, а међународна завера против Србије је чак навела САД на савезништво са Ираном, како би оружје било допремљено босанским муслиманима.

"Тражим доказе о испорукама велике количине оружја босанским муслиманима из Ирана које су вршене уз подршку САД преко америчког амбасадора у Хрватској Питера


Галбрајта", рекао је бивши председник Републике Српске.

Караџић је оптужио стране силе за саучесништво у злочинима за које је он оптужен, навела је Анса, подсећајући да Хашки трибунал Караџића терети за злочин над 8.000 босанских муслимана у Сребреници.

"Американци су снабдели оружјем муслиманку војску, допремајући га до Тузле, а потом и Сребренице где је коришћено за нападе на српске цивиле у околним подручјима", рекао је Караџић.

"Они су знали да босански муслимани напађу цивиле", додао је он.

У интервјуу италијанској агенцији, Караџић је поновио да велике силе нису поштовале његову нагодбу с америцкцим посредником Ричардом Холбруком који му је, како тврди, обећао имунитет.

Караџић је рекао да током суђења жели да изнесе истину, укључујући доказе да су "западне силе прекршиле ембарго УН о испорукама оружја и користиле хуманитарне организације у војне сврхе," објавила је Анса у интервјуу који је, како се истиче, урађен уз одобрење Хашког трибунала.

 

Извор: Веерње новости, 28.  август 2009, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску