• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тражи обавештајне документе Француске
Караџић тражи обавештајне документе Француске Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 25 август 2009 22:59
уторак, 25. авг 2009, 15:12 -> 15:37

Француска поседује податке о илегалним испорукама оружја Армији БиХ и налазе о експлозијама на пијаци Маркале, тврди Радован Караџић. Бивши председник РС тражи од Трибунала да обавеже Француску да му достави те документе.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Хашког трибунала да Француску обавеже да му достави обавештајне документе о илегалним испорукама оружја Армији БиХ 1995. године, и налазе француских истражитеља о експлозијама на пијаци Маркале 1994-95. године.

Караџић тврди да Француска поседује документе који потврђују да су САД и муслиманске земље наоружавале Армију БиХ, упркос међународном ембаргу, и да су власти у Сарајеву изазвале две ескплозије на Маркалама у којима су погинуле и рањене десетине цивила.

У данас објављеном поднеску, Караџићева одбрана тражи да Трибунал обавеже владу Француске на достављање свих извештаја о испоруци оружја на аеродром у Тузли почетком 1995. године и о напорима да се оне прикрију.

Одбрана захтева и да јој Париз достави извештај тадашњег команданта Унпрофора, француског генерала Бернара Де Лапрела специјалном изасланику УН Јасушију Акашију, под називом "Летови неидентификованих авиона у Тузлу", упућен 14. фебруара 1995.

По Караџићевом захтеву, Трибунал би Француску требало да обавеже и на достављање докумената који потврђују да су француски обавештајци били у БиХ 1992-95, као припадници Унпрофора, војне посматрачке мисије УН, УНХЦР или других агенција УН или невладиних организација.

Захтев за достављање докумената о експлозијама на Маркалама, Караџић је образложио тврдњом да су француски истражитељи из састава Унпрофора, 5. фебруара 1994, утврдили да је гранату на пијацу испалила Армија БиХ и да о томе постоји поверљиви извештај.

Како тврди одбрана, француски војници утврдили су током увиђаја, заједно са британским колегама, да је и другу граната на Маркале, 28. августа 1995, долетела са положаја Армије БиХ.

Караџић тражио податке од 10 држава и НАТО-а


У Караџићевом поднеску наводи се да је то у разговору с једним новинаром потврдио и тадашњи француски премијер Едуар Баладир.

У тим експлозијама, за које је Караџић оптужен, погинуло је 105 грађана, а рањено је више од 200.

Караџић у захтеву напомиње да је од Амбасаде Француске у Хагу тражио наведена документа, али да није добио никакав одговор, те стога захтева да Трибунал упути Француској обавезујући налог.

Оптужени је до сада имао сличне захтеве према више од 10 држава и НАТО, који су одговорили пошто им је судско веће "позвало" да то учине.

Да тражена документа немају, одговорили су НАТО, Бангладеш и Малта, док је већина других држава од Трибунала тражила и добила додатно време да претражи архиве.

Радован Караџић је пред Хашким трибуналом оптужен за геноцид и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима и узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. године.Извор: РТС, 25. август 2009, интернет издање

 

 

У рубрици Захтеви, можете погледати или преузети захтеве за достављање релевантних докумената које је др Радован Караџић упутио државама и међународним организацијама.

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску