• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Случај Караџић: Хаг спреман за суђење
Случај Караџић: Хаг спреман за суђење Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
четвртак, 20 август 2009 19:15

четвртак, 20. авг 2009, 12:57 -> 17:49

Предмет против бившег председника Републике Српске Радована Караџића је "спреман за суђење", оценио судија Хашког трибунала Иан Бономи. До коначне одлуке о почетку суђења чека се одлука жалбеног већа о жалби која се односи на споразум Караџића и Холбрука.

Судија Хашког трибунала Иан Бономи, који води претпретресни поступак против Радована Караџића оценио је, на статусној конференцији, да је предмет против бившег председника Републике Српске "спреман за суђење".

 

Бономи је најавио да ће о стању у том случају обавестити председника суда који ће донети коначну одлуку о почетку суђења и најавио да се још само чека одлука жалбеног већа о последњој жалби у том предмету, која се односи на споразум Караџића и Ричарда Холбрука. То је био последњи сусрет Караџића и Бономија, који више неће бити надлежан за тај предмет. Судија је Караџићу рекао: "Надам се да ће се у вашем случају остварити правда".

Бономи је поднео оставку на судијско место у Трибуналу из приватних разлога, саопштио је портпарол Трибунала Кристијан Шартије.

Шартије је рекао и да одлазак судије Бономија из Трибунала неће утицати на даљи поступак против Караџића, као и да ће у што краћем року бити формирано ново Судско веће, које ће одредити почетак суђења.

На место Бономија доћи ће Хауард Морисон из Велике Британије што, међутим, не значи да ће он судити Караџићу.

Бономи је скренуо пажњу Караџићу да је "веома важно да издвоји време да се припреми за чињеничне доказе, који ће бити извођени на суђењу". Караџић је Бономију пожелео све најбоље, захваливши му се на коректности.

Огроман значај предмета за регион

Караџић је оценио да његов предмет у Хашком трибуналу има огроман значај, не за његову личност, већ за "регион и народе који су у таквом стању да једва преживљавају" и апеловао на суд и секретаријат да му омогуће адекватне услове за припрему одбране.

Караџић се пожалио да има пуно тешкоћа техничке природе у припреми одбране, које се тичу лошег компјутера на ком чита све доказне материјале које добија у електронској форми.

Бивши председник Републике Српске је, такође, затражио да му се доставе сви пресретнути и прислушкивани разговори председника БиХ Алије Изетбеговића, пре и у току рата у БиХ, уколико их Тужилаштво поседује.

"Уколико тужилаштво нема транскрипте тих пресретниих разговора, то значи да је српска страна поново оштећена, јер су само њени лидери прислушкивани", прокоментарисао је Караџић.

Радован Караџић се пред Хашким трибуналом брани сам, уз помоћ стручног и правног тима за одбрану. Измењеном оптужницом, он се терети за геноцид и друге ратне злочине почињене у БиХ од 1992. до 1995. године.

Ухапшен је 21. јула 2008. године у Београду*, после више од 12 година скривања под лажним идентитетом. Хашком трибуналу је изручен 30. јула прошле године.

Извор: РТС, 20. август 2009, интенрет издање.

 

* Др Радован Караџић води посебан судски поступак ради утврђивања истине да је ухапшен 18. јула 2008. године, у вечерњим сатима.

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску