• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Нетачни подаци о Сребреници
Караџић: Нетачни подаци о Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
петак, 24 јул 2009 15:19

четвртак, 23. јул 2009, 10:55 -> 16:56

Тврдећи да је број жртава у Сребреници фалсификован, Караџић затражио од тужилаштва Хашког трибунала форензичке и друге материјале, како би се утврдиле чињенице и тачан списак жртава. Судско веће затражило да се оптужница против Караџића смањи како би суђење било брже и ефикасније.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић затражио је данас да тужилаштво Хашког трибунала вештацима одбране достави форензичке и друге материјале, како би се утврдиле чињенице и тачан списак жртава злочина у Сребреници.

 
У рубрици Статусне конференције, можете погледати или преузети снимке статусних конференција суђења др Радовану Караџићу.
 

"Ово је последња прилика да се утврди истина о томе шта се стварно догодило (за време рата) у Босни и Херцеговини и Сребреници", изјавио је Караџић, образлажући овај захтев на статусној конференцији.

То подразумева, како је објаснио, да вештаци одбране обаве проверу испитивања ДНК анализа 300 узорака са списка жртава како би се разјаснило да ли се у Сребреници догодила масовна егзекуција или геноцид.

"Одбрана може да обећа да ће баш у том сегменту идентификације жртава бити много изненађења", рекао је Караџић који је оптужен за геноцид у Сребреници, ратне злочине и злочин против човечности.

Одбрана је уверена, како је истакао Караџић, да се у случају Сребренице ради о вишеструком претеривању, односно "стварању мита на нетачним чињеницама, а то може да ствара бес против Срба, али и саме Европе."

"Уколико утврдимо чињенице, листа жртава ће се разликовати у хиљадама", рекао је Каражић, истакавши да ће ДНК анализа, по методи случајног узорка, показати ко су жртве и помоћи да се установи истина.

Тврдећи да је "све у вези са Сребреницом представљено погрешно", некадашњи председник РС је навео да је после пада ове муслиманске енклаве, која противно одлуци УН није била демилитаризована, цивилне власти прихватиле предају, али не и војне које су наредиле пробој и окршаје са српским снагама.

"У тим борбама по шумама погинуло је много муслиманских бораца, а воде се као жртве масакра у Среберници", рекао је Караџић и додао да се на листи жртава воде и многи погинули у борбама током 1992. и 1993. године.

Неки са списка жртава су се у време избора појавили на гласању, многи живе у иностранству, а воде се као нестали, док се у Федерацији БиХ и даље прекопавају гробља и жртве премештају у Сребреницу, рекао је оптужени.

Осим тога, постоје примарне, секундарне и терцијарне гробнице и једна ДНК анализа могла је бити приказана три пута, указао је Караџић, истакавши да се не може оперисати бројкама, како то чини Тужилаштво, већ да жртве треба утврдити индивидуално.

Караџић је подсетио да се говори о броју од осам, па и 10.000 жртава у Сребренци, али да је сахрањено око 3.000, од којих вештаци одбране треба да одаберу репрезентативни узорак од 10 одсто.

"Уколико се приликом провере анализе ових узорака покажу значајна неслагања, тражићемо све анализе и видећемо онда како ће изгледати истина о Сребреници", рекао је Караџић.

Тврдећи да је број жртава фалсификован, оптужени је објаснио да експерти одбране морају добити на увид све форензичке и друге материјале, јер не могу само на основу папира и извештаја установити да ли су експерти Тужилаштва добро утврдили чињенице и извели закључке.

 

  

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2009 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску