• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Фундаменталисти хтели исламску државу
Фундаменталисти хтели исламску државу Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / РТС   
уторак, 18 август 2009 13:50

понедељак, 17. авг 2009, 12:36 -> 13:01

У поднеску упућеном судском већу Трибунала, Радован Караџић затражио да се владама Египта и Јордана наложи да му доставе документацију неопходну за припрему одбране која се тиче учешћа исламских група у сукобима у БиХ.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић тврди да су многи исламски фундаменталисти током рата долазили у БиХ да се боре на страни босанских муслимана, ради оснивања муслиманске државе у Европи и базе за терористичке нападе какав је изведен 11. сепрембра 2001. у Америци, објавио је Хашки суд.


Већина исламских фундаменталиста је активно учествовала у борбама на страни босанских муслимана и била спремна да започне „свети рат - Џихад“, навео је Караџић у поднеску судском већу Трибунала.

Поднеском је тражио да суд наложи владама Египта и Јордана да му доставе документацију неопходну за припрему одбране, која се тиче учешћа исламских група у сукобима у БиХ.

"Исламски фундаменталисти долазили су у Босну из целог света, па и из Египта и Јордана. Тајна полиција у Аману је забележила да надгледа групу "озлоглашених јорданских Бошњака" састављену од најсуровијих исламиста, плашећи се да ће се вратити у Јордан и ширити тероризам и хаос", наведено је у Караџићевом поднеску.

Према званичним изворима у Египту, Мубаракова тајна полиција "тајно је надгледала активности египатске групе "светих ратника" и њихово учешће у сукобу у БиХ, навео је Караџић.

Оптужио је тадашње босанско руководство, са Алијом Изетбеговићем на челу, да је, не само одобрило присуство фундаменталистичких група у БиХ, већ и да су били уско повезани са њима.

„Муслиманско братство“ у БиХ од почетка рата


Једна исламска група "Муслиманско братство" боравила је у БиХ од почетка рата. Ту групу је основао Хасан ал Бана 1928, са идејом да пружа отпор западном утицају, декаденцији, неморалу и атеистичкој култури, под паролом "Ислам је једини дом за муслимана", навео је Караџић.

Додао је да су у оквиру братства осниване јединице за терористичке акције, против владиних званичника широм света, а до 1946. године имали су преко пола милиона активиста.

Караџић тврди да је у Сарајеву тридесетих година прошлог века основана група "Млади муслимани" који су по директиви Изетбеговића учврстили своје везе са египатском групом "Муслиманско братство".

Навео је да је Изетбеговић учествовао у многим сумњивим финансијским трансакцијама и прању новца између различитих фундаменталних исламистичких група.

Од влада Египта и Јорадана Караџић је затражио документацију у вези са групом "Муслиманско братство" и "Јордански Бошњаци", као и податке о сумњивим испорукама оружја и муниције босанским муслиманима током рата у БиХ.

Бивши лидер босанских Срба је истакао да ће му тражена документација помоћи да одбаци наводе оптужнице која га терети и за "заједнички злочиначки подухват" у истребљењу босанских муслимана из Сребренице.

Ти документи би потврдили Караџићеву одбрану да су војне акције у том подручју биле оправдане јер је шверцовано оружје и јер су одатле извођени напади на српске цивиле, наведено је у поднеску.

Караџић је судском већу предложио да нареди владама Јордана и Египта да доставе документацију, пошто му и после два званична захтева упућена преко амбасада тих држава у Холандији није стигао одговор.

Судско веће Хашког суда издало је данас, на захтев бившег лидера босанских Срба, налог владама Немачке и Пољске да му до 28. августа доставе документацију неопходну за припрему одбране.

 

Извор: РТС, 17. август 2009, интернет издање

 

 

У рубрици Захтеви, можете погледати или преузети захтеве за достављање релевантних докумената које је др Радован Караџић упутио државама и међународним организацијама.

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску