• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Америка наоружавала муслимане
Караџић: Америка наоружавала муслимане Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
субота, 15 август 2009 15:03

уторак, 11. авг 2009, 12:36 -> 14:02

Некадашњи председник РС Радован Караџић тврди да је америчка влада, у договору са другим државама, снабдевала оружјем босанске муслимане током сукоба у БиХ, упркос ембаргу УН на увоз оружја, објављено је у Хагу.

Америчка влада је, у договору са другим државама, упркос ембаргу Уједињених нација на увоз оружја, снадбевала оружјем босанске муслимане током сукоба у БиХ, тврди бивши председник Републике Српске Радован Караџић, објављено је у Хагу.


Истрага америчког Конгреса показала је да су између 1993. и 1995. године у три наврата вођене дискусије администрације тадашњег председника САД Била Клинтона и званичника Стејт департмента о томе да се од Саудијске Арабије, Турске и Пакистана тражи да пребаце оружје босанским муслиманима, навео је Караџић у поднеску судском већу.

Тим поднеском Караџић је предложио да Трибунал наложи Влади Пакистана да му достави документа у вези са поменутим кријумчарењем оружја и муниције.

Потврде у извештају Владе Холандије


Караџић трвди да је Пакистан од 1992. до 1996. године послао у Босну 6.000 чланова Унпрофора, који су, како је навео, били у позицији да надгледају, асистирају у кријумчарењу оружја босанским муслиманима, што је потврдио и извештај холадске владе (да је Унпрофор био умешан у те послове).

У јануару 1993. године, пакистански брод који је превозио десет контејнера оружја намењеног босанској армији, пресретнут је у Јадранском мору, а о умешаности те државе у шверц оружја говоре и извештаји холандске владе.

Од Владе Пакистана Караџић је затражио документацију о комуникацији између његове владе и влада САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Хрватске и БиХ у вези са снабдевањем оружјем босанских муслимана од 1. априла 1992. до 31. децембра 1995. године, која би потврдила да су те државе знале и одобриле пакистанске потезе.

Караџић, такође, тражи извештаје о учешћу Пакистанаца у Унпрофору и о састанцима представника Пакистана и босанске владе у вези са снабдевањем оружјем, као и документацију у вези са пресретнутим бородом који је превозио 10 контејнера оружја, заједно са карго манифестом и потврдом о плаћању.

Бивши лидер Срба у БиХ навео је да ће му тражена документација помоћи да одбаци наводе оптужнице која га терети и за "заједнички злочиначки подухват" у истребљењу босанских муслимана из Сребренице.

Ти докумнети би подржали Караџићеву одбрану да су војне акције у том подручју биле оправдане због шверца оружја и јер су одатле нападани српски цивиле, наведено је поднеску.

Караџић је судском већу предложио да изда наредбу Влади Пакистана за достављање документације, пошто му и после три званична захтева упућена преко амбасаде те држава у Холандији није стигао одговор.

 

Извор: РТС, 11. август 2009, интернет издање

 

У рубрици Захтеви, можете погледати или преузети захтеве за достављање релевантних докумената које је др Радован Караџић упутио државама и међународним организацијама.

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску