• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тражи податке о шверцу оружја
Караџић тражи податке о шверцу оружја Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
субота, 15 август 2009 14:57

понедељак, 10. авг 2009, 16:46 -> 20:04

Малезијске и турске трупе у саставу Унпрофора учествовале у кријумчарењу оружја за босанске муслимане током рата у БиХ, тврди Радован Караџић. Бивши председник РС тражи да Трибунал изда налог влади Малезије да достави податке у вези с тим. Караџић одустао од захтева према НАТО-у.

Некадашњи председник Републике Српске Радован Караџић тврди да су малезијске и турске трупе у саставу Унпрофора учествовале у кријумчарењу оружја за босанске муслимане током рата у Босни и Херцеговини, вредног 15 милиона долара, преко наводне суданске хуманитарне организације, објавио је Хашки трибунал.

 

Малезијске и турске трупе у саставу Унпрофора чиниле су то у договору са „Трећом светском агенцијом за помоћ", коју је 1987. основао судански доктор Елфаит Али Хасанајн, навео је Караџић у свом поднеску судском већу, којим предлаже да Трибунал наложи влади Малезије да му достави документа у вези са поменутим кријумчарењем оружја и муниције.

Радован Караџић наводи да је Агенција имала организационе и финансијске везе са тадашњим врхом босанске власти, укључујући председника Алију Изетбеговића, његовог заменика Ејупа Ганића, министра иностраних послова Хариса Силајџића, као и суоснивача Странке демократске акције Хасана Ченгића.

Према извештају немачке федералне полиције, базираном на документима пронађеним у септембру 1995. године током претреса канцеларије Агенције у Бечу, та агенција је највероватније коришћена за испоруке оружја босанским муслиманима, од 1992. до 1995, наводи се у Караџићевом поднеску.

Бивши председник РС наводи и да су за те испоруке оружја и муниције знале и трупе Унпрофора из других држава, али да је, на пример, америчким трупама сугерисано да се у то не мешају. Подсећа се и да је у то време била на снази наредба Уједињених нација о ембаргу на увоз оружја.

Караџић је судском већу предложио да изда наредбу влади Малезије за достављање документације, пошто му, и после три званична захтева упућена преко амбасаде те државе у Холандији, није стигао одговор, док је у односу на Турску то затражио раније.

Судско веће Хашког трибунала је прошле седмице издало наредбу којом владама Аустрије и Италије налаже да до 19. августа доставе Караџићу податке у вези са нелегалном трговином оружјем.

Караџић одустао од захтева према НАТО-у


Караџић је опозвао свој захтев Хашком трибуналу да изда налог НАТО-у да му достави документацију неопходну за припрему одбране, објаснивши да је одлучио да повуче захтев пошто је НАТО у међувремену одговорио да није пронађена никаква документација коју је бивши председник РС затражио.

У поднеску судском већу Караџић наводи да ће интензивирати своје напоре у тражењу докумената од земаља чланица НАТО-а.

Караџић је писмом од 2. јуна, које је насловио на тадашњег генералног секретара НАТО-а Јап де Хоп Схефера, затражио податке, односно извештаје о НАТО авионима који су из базе у Вићенци слетели у Тузлу, као и о одговорним особама за надгледање зоне забрањеног лета у Тузли од 10. до 12. фебруара 1995. године.

 

Извор: РТС, 10. август 2009, интернет издање.

 

У рубрици Захтеви, можете погледати или преузети захтеве за достављање релевантних докумената које је др Радован Караџић упутио државама и међународним организацијама.

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску