• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Агијус о Сребреници, Караџићу, Младићу…
Агијус о Сребреници, Караџићу, Младићу… Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг | Крстарица   
петак, 21 јун 2019 23:10

Танјуг | 20. јуна 2019 | Крстарица

САРАЈЕВО – Председник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (Механизам), судија Кармел Агијус, допутовао је у Сарајево где учествује на Четвртој међународној конференцији под називом „Стоп геноциду и негирању холокауста“, коју организују Удружење жртава и сведока геноцида и Удружење Покрет Мајке енклаве Сребреница и Жепа у Босни и Херцеговини.

За њега је то, каже, веома значајан догађај с обзиром на тему конференције, која је посебно релевантна у овом тренутку у региону, а поново ће у БиХ доћи 11. јула, поводом комеморације у Сребреници.

У опширном интервјуу за Радио Сарајево, Агијус каже да га дубоко забрињава то што, како каже, у БиХ и у Србији, 25 година након почињених злочина, и даље постоји култура упорног негирања геноцида.

То се, каже, јавља у многим облицима и посебно је присутно у политичком дискурсу, медијима, законодавству и образовном систему.

„У овом тренутку се чак чини да неки лидери и неки сектори друштва улажу заједничке напоре како би активно искористили то негирање. Против тога се мора борити.

Прихватање истине о ономе што се десило је кључно за свако друштво које жели да разуме себе и догађаје из прошлости, и које истински жели да иде напред“, каже Агијус.

Мисли да негирање и ревизионизам не угрожавају само осећај правде за жртве, њихове породице и друштва у којима живе, него и демократију и правне процесе у ширем смислу.

„Мислим да је то у региону тренутно највећа претња помирењу и дуготрајном миру. Борба против негирања није само битка за правду него је од пресудног значаја за безбедну, мирну и напредну будућност“, навео је.

Агјијус, међутим, није могао да коментарише меритум правоснажне пресуде у предмету против Радована Караџића.

На инсистирање да коментарише пресуду, Агијус каже:

„Још једном, не желим да коментаришем меритум пресуде. Међутим, желим да нагласим да судије Механизма и, раније, судије МКСЈ-а и МКСР-а, доносе одлуке искључиво на основу доказа који су им предочени и меродавног права у конкретном предмету.

На питање када се може очекивати пребацивање Караџића у државу у којој ће издржавати казну и у којој држави би је могао издржавати, Ађијус каже да као председник Механизма, има одговорност да одлучи где ће осуђена особа издржавати казну.

“ За доношење те одлуке не постоји прописани временски рок. Међутим, Правилник о поступку и доказима Механизма предвиђа да се пребацивање осуђене особе у државу у којој ће издржавати казну обави што је пре могуће.

Тренутно није познато у којој ће земљи Караџић издржавати казну. Могу вас, ипак, информисати да ће казну издржавати у једној од европских земаља које су потписале споразум с Уједињеним нацијама у вези с издржавањем казни које је изрекао Механизам или један од судова који су му претходили“, рекао је.

Додао је да у поступку одређивања државе у којој ће се казна издржавати, узима у обзир низ информација, које укључују спремност релевантне државе да прихвати осуђену особу, као и мишљење осуђене особе.

А на питање када се може очекивати доношење другостепене пресуде у предмету против Ратка Младића, Ађијус каже да очекује да ће тај предмет бити завршен и да ће другостепена пресуда бити донесена до краја 2020. године.

Агијус је почетком године преузео функцију председника Механизма и каже да ће му главни приоритет бити да обезбеди да се преостале судске функције Механизма, као што су поновно суђење у предмету против Јовице Станишића и Франка Симатовића које је у току, те жалбени поступак у предмету против Ратка Младића, одвијају ефикасно и правовремено, без угрожавања редовног судског поступка и основних права на правично суђење.


https://www.krstarica.com/vesti/region/agijus-o-srebrenici-karadzicu-mladicu/

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2019 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску