• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Радован Караџић ће захтевати да служи казну у Србији
Радован Караџић ће захтевати да служи казну у Србији Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
понедељак, 01 април 2019 03:32

В. Митрић | 31. март 2019 | Вечерње новости

Генерал Миломир Савчић, шеф истражног тима одбране бившег председника РС о новој пресуди. Др Радован Караџић, на енглеском одговори на сваки параграф

НАЈПРАВЕДНИЈЕ би било да др Радован Караџић служи казну у Србији. Знамо да до тог циља није лако ни једноставно да се дође, али ћемо то изричито захтевати у Организацији уједињених нација, код генералног секретара, каже за „Новости“ генерал Миломир Савчић, шеф истражног тима одбране бившег председника РС, актуелни председник Борачке организације РС, који се, управо, вратио из Хага.

Будући да је ова пресуда, на доживотну робију, тежа од предходне, истиче Савчић, „евидентно је право на жалбу и припреме увелико теку“.

- Др Караџић је сав посвећен, и даље предмету, написао је на енглеском језику одговоре на сваки параграф пресуде изречене на доживотну робију – открива наш саговорник .

- Спремају се верзије на српском и другим језицима, што је само почетак рада на новом доказивању његове улоге у рату. Несхватљиво је, у правном и било ком смислу, да Жалбено веће, није уважило ваљано чињеницу да је др Караџић, као врховни командант Војске Републике Српске, издао 72 наређења јединицама ВРС да се не дејствује по цивилним циљевима, што, посебно, важи за регион Сарајева. То је факат, доказ и те какав, али је Жалбено веће игнорисало све то, што је несхватљиво.

Савчић подсећа да је тешка пресуда донета заснивањем на изјаве два сведока који су склопили споразум о признању кривице и једним заштићеним сведоком, “који су сведочили онако како је добро за њих и Тужилаштво, без икакве истине о стварним догађајима и људима који су били у њима, пре свега др Караџића“.

- Др Караџић је неуморан, бави се сваким детаљем, анализира све наводе оптужнице подупирајући обимне доказе које има одбрана, а није ни чудо што је казна иречена прегласавањем 3 према 2 – истиче Савчић.

- Лично мислим да Караџић неће бити упућен на издржавање казне док се не оконлча другoстепена прeсуда у предмету генерала Младића. У Хагу су, и даље, Стојан Жупљанин и Мићо Станишић, чије су пресуде одавно правоснажне. Кад буду пресудили генералу Младићу, мислим да ће онда да потпуно иселе и суднице и ћелије. Знамо да коначну одлуку о упућивању на издржавање казне доноси председник суда, али сигуран сам да ћемо пред генералног секретара ОУН изаћи са аргументима, који ће бити снажни, јаки и потпуно уверљиви.

Болно је, како каже, какве се ствари стављају Србима на терет, укључујући и др Караџића, без икаквих доказа, „на основу лажних изјава којекаквих сведока“.

- А, ево данас у Броду, на годишњицу злочина хрватских снага над Србима у Сијековцу, имамо документ хрватске војске, практично, реверс којим помоћник команданта једне од хравстких јединица даје, на ноћ, заробљене Српкиње, ради сексуалног иживљавања и ујутру их на реверс прима – истиче Савчић. - Е,то никога не интересује, а ту нема рекла казала, већ постоји документ чију валидност нико не може да оспори.

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:786222-Radovan-Karadzic-ce-zahtevati-da-sluzi-kaznu-u-Srbiji

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2019 >
н п у с ч п с
  2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску