• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Петронијевић: Караџић има право на два правна лијека послије пресуде
Петронијевић: Караџић има право на два правна лијека послије пресуде Штампа Ел. пошта
Написао РТРС | ФЕНА   
петак, 29 март 2019 13:37

29/03/2019 |  РТРС | ФЕНА

Правни тим некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића има право на два правна лијека послије пресуде на казну доживотног затвора пред Механизмом за међународне кривичне судове (MICT), изјавио је за Хину један од Караџићевих адвоката Горан Петронијевић рекавши и да ће тим покушати и ревизију пресуде.

Коментаришући вијест да је Караџић уложио жалбу на пресуду доживотног затвора, уз захтјев да се та казна укине и предмет врати расправном вијећу на поновно суђење, Караџићев адвокат из Београда је потврдио да је MICT пресудом о доживотном затвору прекршио властита правила.

- Вијеће MICT-а прекршило је властита правила приликом доношења првостепене казне изречене Радовану Караџићу с 40 година затвора на доживотну казну због тога што у другостепеној пресуди није било повећања чињеничног стања у диспозитиву пресуде, нити је било повећања облика одговорности по 10 тачака за које је Караџић проглашен кривим - рекао је Петронијевић.

Он је, упозоравајући на правила MICT-а, рекао да у таквој ситуацији "другостепени суд не може улазити у правно увјерење првостепеног суда" у вези с омјером казне.

- То је могуће једино ако га се у другоступеном поступку прогласи кривим за неку тачку по којој је ослобођен у првостепеном поступку - објашњава Караџићев адвокат додајући да је "једино у тој ситуацији могуће" да MICT повећа казну.

Повећање казне је могуће, наводи Петронијевић, и ако је "у некој од тачака оптужнице повећан неки од облика одговорности".

- У овој ситуацији они (MICT) то нису могли урадити и ми сада пишемо жалбу на дио пресуде који се односи на преиначење казне. Резултат те жалбе - ако је усвоје, а надамо се да хоће - може бити да казну са доживотне врате на 40 година, како је гласила и првостепена пресуда - рекао је Петронијевић.

Он каже да ће адвокатски тим припремати ревизију правећи "селекцију из контигента доказа за поједине тачке (оптужнице) које је је тужилаштво (ICTY и МICT) до сада прикривало од одбране".

 


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=331878

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2019 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 30
31            

Помоћ за Републику Српску