• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић најавио жалбу
Караџић најавио жалбу Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
петак, 29 март 2019 04:31

С. Ј. М. | 28. март 2019 | Вечерње новости

Предат поднесак поводом пресуде на доживотни затвор у Хагу. Бивши председник РС сматра да су судије изрицањем престроге казне прекршиле његова људска права

БИВШИ председник Републике Српске Радован Караџић најавио је да ће поднети жалбу на висину казне која му је пре девет дана изречена у правоснажној пресуди Механизма у Хагу. Прегласавањем у Жалбеном већу, резултатом "три према два" ратни лидер Срба у БиХ осуђен је на доживотну робију.

Најављујући даље кораке Караџић је затражио да се његов предмет врати претресном већу на поновно изрицање казне.

Бивши председник РС сматра да су судије изрицањем престроге казне прекршиле његова људска права. Указује да су погрешили, јер нису дали објашњење приликом изрицања тако драстичне казне. Такође, Караџић подвлачи да доживотна робија прекорачује казну предвиђену статутом Механизма.

- Судије су погрешиле и кад су Караџићеву првостепену казну од 40 година затвора упоредили са доживотним казнама изреченим њему подређеним официрима Војске Републике Српске Здравку Толимиру, Љубиши Беари, Вујадину Поповићу и Станиславу Галићу - навео је у поднеску бранилац Питер Робинсон. - Жалбено веће није смело да узима у обзир њихове пресуде, пошто их ни тужилаштво у својој жалби није помињало као аргумент за пооштравање Караџићеве казне.

Он је проглашен кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева гранатирањем и узимање припадника Унпрофора за таоце.

Иначе, према правилима суда у Хагу није дозвољена жалба на правоснажну пресуду, већ се само у случају појаве нових значајних доказа, који могу бацити ново светло на цео предмет, може затражити ревизија поступка. Осуђеници се после правоснажне пресуде могу једино жалити на висину казне.


ТРАЖИ ПОМОЋ САВЕТНИКА

РАДОВАН Караџић затражио је од суда да му се одобре правни саветници. Они су му потребни, како је образложено, за аргументацију и пружање помоћи приликом састављања жалбе. Такође је затражио и да му се продужи рок од 30 дана за подношење жалбе.

 

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:785729-Karadzic-najavio-zalbu

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2019 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 30
31            

Помоћ за Републику Српску