• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић има годину дана за подношење ванредног правног лијека
Караџић има годину дана за подношење ванредног правног лијека Штампа Ел. пошта
Написао ИН4С   
петак, 22 март 2019 05:25

ИН4С 22/03/2019

Захтjев се подноси предсjеднику Механизма, који одређује вijеће састављено од истог броја чланова као и вijеће у првобитном поступку

Радован Караџић, кога је Жалбено вијеће Резидуалног судског механизма Хашких трибунала осудило на казну доживотног затвора, има право да на пресуду поднесе ванредни правни лијек, односно да тражи ревизију поступка, а како је речено у Механизму за међународне кривичне судове, рок за подношење захтјева је годину дана од изрицања правоснажне пресуде.

Како пише „Политика“, ванредни правни лијек може да се поднесе само ако Караџић или неко из његовог правног тима открије нову чињеницу која није била позната у вријеме претресног или жалбеног поступка, а која је могла да буде одлучујући фактор за доношење одлуке.

Захтјев се подноси предсједнику Механизма, који одређује вијеће састављено од истог броја чланова као и вијеће у првобитном поступку.

„Евентуални одговор на захтјев за преиспитивање доноси се у року од 40 дана од дана подношења захтјева, а евентуална реплика подноси се у року од 15 дана од дана доношења одговора“, речено је у Механизму.
W3Schools

Ако се чланови вијећа сложе да је нова чињеница могла да буде одлучујући фактор приликом доношења одлуке, вијеће ће преиспитати пресуду и изрећи нову пресуду након што саслуша стране у поступку, преноси Тањуг.

Чланови Караџићевог правног тима за сада не знају да ли ће поднијети захтјев за ревизију поступка, а један од чланова тима, адвокат Горан Петронијевић је рекао да ће прво детаљно анализирати пресуду, а потом одлучити шта ће даље предузимати.

„На први поглед пресуда има доста рупа, а и остало је много неупотребљених доказа. Услови за подношење ванредног правног лијека су рестриктивни, па ћемо зато у наредном периоду сагледати све аспекте како бисмо донијели коначну одлуку“, објаснио је Петронијевић.

 


https://www.in4s.net/karadzic-ima-godinu-dana-za-podnosenje-vanrednog-pravnog-lijeka/

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2019 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску