• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Радован Караџић затражио да буде пуштен на привремену слободу до изрицања правоснажне пресуде
Радован Караџић затражио да буде пуштен на привремену слободу до изрицања правоснажне пресуде Штампа Ел. пошта
Написао Beta / НСПМ   
уторак, 11 децембар 2018 18:39

уторак, 11. децембар 2018 | Beta | НСПМ

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић затражио је од судског Механизма у Хагу да га пусти на привремену слободу до изрицања правоснажне пресуде.

На расправи о стању у поступку, Караџић је као разлог навео то што је изрицање пресуде, које је било планирано за овај месец, одложено због промене у жалбеном већу.

Председавајући судија Теодор Мерон сам је себе, раније, изузео из поступка, пошто је то тражила Караџићева одбрана, а заменио га је судија Иво Роса.

Караџићева одбрана затражила је данас и да, због те промене, жалбено веће почне испочетка већање о пресуди, иако је тај поступак претходно ушао у завршну фазу.

Потврђујући да ће пресуда Караџићу бити изречена идуће године, судија Ван Јохансен позвао је браниоце да свој захтев изложе у писаном поднеску, уз подсећање да је већање судија о пресуди, по правилима суда, поверљиво.

Хашки трибунал неправоснажно је осудио Караџића на 40 година зарвора због геноцида у Сребреници, прогона Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимања припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Караџић је уложио жалбу, али су то учинили и тужиоци, који траже да он буде осуђен и за геноцид у још шест босанских општина. Првостепено веће је Караџића ослободило кривице по тој тачки оптужнице.

 


http://www.nspm.rs/hronika/radovan-karadzic-zatrazio-da-bude-pusten-na-privremenu-slobodu-do-izricanja-pravosnazne-presude.html

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2018 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску