• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести ХАОС У ТРИБУНАЛУ: Рат судија блокирао пресуду Караџићу
ХАОС У ТРИБУНАЛУ: Рат судија блокирао пресуду Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
недеља, 04 новембар 2018 01:49

С. Ј. МАТИЋ | 03. новембар 2018 | Вечерње новости

Председник механизма блокирао жалбени поступак бившем председнику Републике Српске. Процес у Хагу у застоју због сукоба судија Мерона и Антонетија

ПРОЦЕС бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу практично је блокиран у Хагу. Председник суда Теодор Мерон својски се потрудио да направи хаос, па тако Караџић тренутно има два жалбена већа која треба да му донесу правоснажну пресуду.

Једно жалбено веће поставио је управо Мерон, кршећи прописе Механизма у Хагу. Са друге стране, судија Жан-Клод Антонети из тог већа је, због пристрасности, изузео двојицу судија - Вилијама Секулеа и Теодора Мерона. Он је указао да Мерон, иако је председник суда, не може више да поступа у Караџићевом процесу, па ни да постави за своју замену судију Ива Нелсона Роса.

Међутим, Мерон је поставио ново ад хок судско веће, које је одбило захтеве одбране о изузећу, које је Антонети прихватио. Покушава да спречи Антонетија да спроведе закон, па је довео Караџићево суђење до расцепа, јер су сада Секуле и Роса у једном краку поступка чланови Жалбеног већа, а у другом краку су изузети.

Ни Караџићев бранилац Горан Петронијевић не зна ко ће донети правоснажну пресуду.

- Антонети је потпуно у праву - сматра Петронијевић. - Мерон је необјективан и као такав не може да поставља судију, јер постоји сумња да ли ће и тај судија бити објективан или намештен да суди по налозима. Чим се повукао, и сам је признао да није објективан.

Петронијевић указује да су Меронови потези у суду борба за остваривање нечијих интереса:

- По томе како се грчевито бори, јавља се озбиљна сумња да је некоме обећао да ће на суђењу да наштети Караџићу. Изазвао је ову кризу и блокаду поступка само да би онемогућио да се колико-толико спроведе - правда. Направио је пат-позицију, јер се не зна ко одлучује, иако његово веће нема надлежности да одлучује о захтеву за изузеће, који смо упутили његовом заменику Антонетију. Створио је хаос у суду и мислим да треба позвати Савет безбедности, који је оснивач трибунала, да се умеша. Мерон ради шта год хоће, мимо свих правних норми. Потпуно је узурпирао право.

 

ПРАЉКУ ЦИЈАНИД "ПАО С НЕБА"?

ХОЛАНДСКО тужилаштво није успело да у истрази о самоубиству хрватског генерала Слободана Праљка (на слици) у судници Хашког трибунала утврди како је унео отров у суд. Констатовано је да је попио цијанид растворен у води, али да поседовање те супстанце по холандском закону није кажњиво. Навели су и да се не може искључити да је Праљак отров поседовао дуже време и да се цијанид у сувом облику може чувати дуго.

 

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:758473-HAOS-U-TRIBUNALU-Rat-sudija-blokirao-presudu-Karadzicu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2018 >
н п у с ч п с
        1 2 3
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску