• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић жели разговор са породицом путем “Скајпа” до краја године
Караџић жели разговор са породицом путем “Скајпа” до краја године Штампа Ел. пошта
Написао Срна / Глас Српске   
среда, 07 новембар 2018 01:41

06.11.2018 | Срна | Глас Српске

Хаг - Први предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Механизма за међународне кривичне судове у Хагу /ММКС/ да му дозволи да до краја године путем “Скајпа” разговара са својом породицом.

Тим одбране предао је данас захтјев предсједнику ММКС Теодору Мерону у којем се наводи да Секретаријат суда није омогућио Караџићу ниједан видео-позив иако је прошло већ двије године од када је предат први захтјев, те напомиње да је први човјек суда раније обећао да ће му изаћи у сусрет.

“Иако је прошло и више него довољно времена, Секретаријат није поставио технологију за видео-комуникацију у Притворској јединици УН, углавном због чињенице да је то постало питање мањег приоритета”, наводи се у захтјеву.

У одговору на претходни захтјев Караџића, Секретаријат је навео да су се у “пилот пројекту” појавили проблеми безбједносне, техничке и организационе природе.

Караџићев адвокат одбране Питер Робинсон у захтјеву је изразио забринутост због чињенице да се Мерон у јануару повлачи са позиције предсједника ММКС, те да усљед тога од напора да се затвореницима обезбиједи видео-комуникација не би било ништа.

Оптужени тренутно могу да виде чланове своје породице уколико посјете притворни центар УН у Холандији или да се са њима чују телефоном, уколико купе телефонске картице, што је у оба случаја скупо.

Суд у Хагу је првостепеном пресудом осудио Караџића на 40 година затвора, а бивши предсједник Републике Српске уложио је жалбу на пресуду, као и тужилаштво.

Планирано је да ММКС другостепену пресуду у случају против Караџића донесе у децембру, али ће то вјероватно бити одгођено због тога што се предједавајући судија Мерон у септембру изузео из жалбеног поступка, пише “Балкан инсајт”.

Изузеће Мерона услиједило је након што га је Караџићев тим одбране оптужио за пристрасност.

 

 

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Karadzic-zeli-razgovor-sa-porodicom-putem-Skajpa-do-kraja-godine/272830.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2018 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску