• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Мерон се сам изузео из Караџићевог жалбеног већа
Мерон се сам изузео из Караџићевог жалбеног већа Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг | Вечерње новости   
петак, 28 септембар 2018 00:42

Танјуг | 27. септембар 2018 | Вечерње новости

Председник судског Механизма судија Теодор Мерон донео је одлуку да се повуче из жалбеног већа које треба да одлучи о жалбама на пресуду којом је први председник Републике Српске Радован Караџић осуђен на 40 година затвора

Председник судског Механизма судија Теодор Мерон донео је одлуку да се повуче из жалбеног већа које треба да одлучи о жалбама на пресуду којом је први председник Републике Српске Радован Караџић осуђен на 40 година затвора.

Караџић је јуче затражио изузеће Мерона због сумње у његову пристрасност, имајући у виду одлуку о изузећу тројице судија због пристрасности у случају генерала Ратка Младића, коју је почетком месеца донео судија Механизма Жан Клод Антоанети.

У одлуци коју је данас објавио Механизам у Хагу, Мерон тврди да би у наставку жалбеног процеса против Караџића наставио да поступа непристрасно, али да одлуку о свом повлачењу из жалбеног већа доноси јер би прослеђивање Караџићевог захтева судији Антоанетију могло да доведе до даљег одуговлачења жалбеног поступка, што би, како је навео, могло да штети интересима Мехаонизма (наследника Хашког трибунала).

Он је ипак подсетио да је Караџић, како га цитира: "поштовао његову процесну правичност током жалбеног поступка и његову изванредну бригу о његовом здрављу и условима боравка у притворској јединици, као и да Караџић "не тврди да је пристрасан против њега.

Указао је и на одличан напредак жалбеног поступка у којем је и поред одлагања од 217 дана, жалбено веће планирало да изрекне другостепену пресуду до краја године.

"Међутим, да у циљу да се не одуговлачи поступак по жалби у овом случају, у интересу је правде да се повучем из овог случаја", навео је судија Мерон.

Након ове одлуке, Мерон је као председник Механизма именовао судију Иво Нелсон де Цаирес Батиста Роса да га замени у Карадижћевом жалбеном већу.

Тако ће сада жалбено веће чинити пет судија: Вилијам Х. Секуле, Вагн Прише Јоенсен, Јос Рикардо де Прада Солаеса, Грациела Сусана Гати Сантана и Иво Нелсон де Цаирес Батиста Роса.

Караџићева одбрана је у свом захтеву навела да изузеће Мерона тражи јер "се у великој мери суочавао са доказима и налазима у вези са спорним чињеницама и питањима која су предмет жалбе и извукао је закључке у којима је потврдио осудујуће пресуде против подређених Караџићу".

Караџић је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.

Жалбени поступак у њеогвом случају ушао је у поодмаклу фазу, па Караддзицвхева одбрана жали што га и сама није раније поднела, указујући да су се правни основи за то стекли након одлуке судије Жан Клод Антоанетија о изузећу тројице судија из Младићевог жалбеног већа, такође због пристрасности.

 


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:751822-Meron-se-sam-izuzeo-iz-Karadzicevog-zalbenog-veca

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2018 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 29
30            

Помоћ за Републику Српску