• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџићева одбрана тражи изузеће Мерона
Караџићева одбрана тражи изузеће Мерона Штампа Ел. пошта
Написао Бета / B92   
среда, 26 септембар 2018 17:33

Извор: Бета среда, 26.09.2018. | B92

Одбрана Радована Караџића тражила је изузеће америчког судије Теодора Мерона из апелационог већа које ће разматрати жалбе на првостепену пресуду.

Пресудом је Караџић осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности током рата у БиХ.

Караџићева одбрана позива се на претходну одлуку којом је судија Мерон, заједно с још двојицом судија, "због утиска да је пристрасан" изузет из апелационог већа у процесу против бившег команданта Војске РС Ратка Младића.

Захтев Караџића за изузеће Мерона, који је председасвајући апелационог већа, упућен је француском судији Жану-Клоду Антонетију који је одлуку о Мероновом изузећу већ донео у процесу Младићу.

Слично Младићевој одбрани, Караџићев бранилац Питер Робинсон тврди да судија Мерон не може непристрасно разматрати Караџићеву жалбу на првостепену пресуду зато што је у 13 претходних предмета за злочине у БиХ потврдио осуђујуће пресуде војним и политичким званичницима босанских Срба којима је Караџић био надређен.

У тим процесима, назначила је одбрана, Мерон је утврђивао чињенице које су предмет суђења Караџићу. У пресудама, у чијем је доношењу учествовао судија Мерон, утврђено је и да је постојао удружени злочиначки подухват на чијем је челу био Караџић.

У пресудама Караџићу потчињеним званичницима, судија Мерон је учествовао у утврђивању Караџићеве одговорности за злочине за које је и сам оптужен, аргументује одбрана.

Караџића је Хашки трибунал неправоснажно прогласио кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце 1992-95.

У захтеву за изузеће, Караџићева одбрана наводи да је судија Мерон у коначним пресудама Миломиру Стакићу, Радославу Брђанину и Момчилу Крајишнику потврдио првостепене налазе да је Караџић руководио прогоном Муслимана и Хрвата из босанских општина.

У пресудама генералима Станиславу Галићу и Драгомиру Милошевићу, који су осуђени за терорисање становништва Сарајева, Мерон је, по одбрани, прихватио првостепени закључак да су Караџић и генерал Младић управљали кампањом гранатирања и снајперисања цивила у Сарајеву.

Одлучујући у процесима против генерала Радислава Крстића и Здравка Толимира, осуђеним за геноцид у Сребреници, Мерон је, како тврди одбрана, потврдио да су они, као Караџићеви потчињени, учествовали у удруженом злочиначком подухвату у циљу елиминације Муслимана из Сребренице.

У захтеву за изузеће, одбрана, међутим, "не тврди да је судија Мерон заиста пристрасан против Караџића" и, штавише, одаје му признање за "процедуралну правичност у жалбеном поступку" и "изузетну бригу за здравље оптуженог и услове у којима је притворен".

"Међутим, имајући у виду одлуку у процесу Младићу, даље присуство судије Мерона у овом жалбеном поступку оставило би утисак да је он пристрасан. Он је потврдио пресуде за 14 оптужених који су били потчињени Караџићу, прихватајући налаз да су они бити чланови удруженог злочиначког подухвата заједно са њим. Тиме је судија Мерон... потврдио налаз о Караџићевој кривици", навела је одбрана.

У поступку против Караџића остало је само да апелационо веће изрекне правоснажну пресуду.

На првостепену пресуду жалило се и тужилаштво, тражећи да Караџић буде проглашен кривим и за геноцид у још шест босанских општина.

По тој тачки оптужнице, првостепено веће је Караџића ослободило кривице.

У притвору хашког суда, Караџић је од јула 2008. када је био ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

 

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=09&dd=26&nav_category=64&nav_id=1448451

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2018 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску